Soluţie inedită pentru a ameliora anumite simptome ale autismului

Un medicament diuretic ar putea atenua severitatea anumitor simptome ale autismului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM) din Franţa, publicat marţi.

604 afișări
Imaginea articolului Soluţie inedită pentru a ameliora anumite simptome ale autismului

Soluţie inedită pentru a ameliora anumite simptome ale autismului (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Studiul a fost realizat pe 60 de copii cu vârste cuprinse în intervalul 3-11 ani, suferind de autism şi alte tulburări asociate acestuia, inclusiv sindromul Asperger, care au primit, prin tragere la sorţi, timp de trei luni, fie un medicament diuretic (1 miligram de bumetanida pe zi), pentru "a reduce concentraţia de clor" de la nivelul celulelor, fie un placebo.

Copiii au fost monitorizaţi timp de patru luni, iar în ultima lună nu au primit niciun fel de tratament.

Severitatea tulburărilor autistice ale copiilor a fost evaluată la începutul studiului şi la finalul tratamentului, adică la capătul celor 90 de zile de tratament, dar şi la finalul studiului.

Deşi nu este curativ, acest tratament a antrenat, pentru 75% dintre copiii trataţi, o scădere a severităţii simptomelor autismului, afirmă cercetătorii de la INSERM, al căror studiu a fost publicat în această săptămână în Translational Psychiatry.

După încheierea tratamentului, anumite tulburări reapar. "Chiar dacă nu poate să vindece boala, diureticul a diminuat severitatea tulburărilor de autism pentru cei mai mulţi dintre copii. Potrivit părinţilor copiilor, aceştia au devenit mai «prezenţi»", afirmă Yehezkel Ben-Ari de la ISNERM, unul dintre autorii studiului, alături de medicul Eric Lemonnier, psihiatru specializat în autismul copiilor, de la Centrul Universitar din oraşul francez Brest. Savanţii francezi au constatat la copiii trataţi mai ales o ameliorare a atenţiei şi a capacităţii de a intra în contact cu persoanele din jur.

Din acest motiv, pentru a identifica populaţia vizată de acest tratament, cercetătorii francezi au depus o cerere de autorizare, pentru a putea să iniţieze un test clinic în mai multe centre medicale pe scară europeană şi, pe termen lung, să obţină autorizaţia necesară pentru lansarea pe piaţă a tratamentului.

Cercetătorii au subliniat, totodată, necesitatea de a evalua efectul pe termen lung al acestui tip de tratament şi de a aprofunda studiile despre mecanismele prin care terapia acţionează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici