STUDIU: Băuturile carbogazoase conţin niveluri "îngrijorătoare" de substanţe care ar putea fi cancerigene

O substanţă chimică ce se găseşte în numeroase băuturi carbogazoase poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătate, putând cauza şi cancer, potrivit unor studii recente conduse de specialişti.

3714 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Băuturile carbogazoase conţin niveluri "îngrijorătoare" de substanţe care ar putea fi cancerigene

STUDIU: Băuturile carbogazoase conţin niveluri "îngrijorătoare" de substanţe care ar putea fi cancerigene(Imagine: Shutterstock)

Culoarea auriu caramel pe care o au multe băuturi carbogazoase şi pe care etichetele acestor produse din Statele Unite o anunţă drept "colorant caramel" se datorează chimicalei metilimidazol-4, sau 4-mel, scrie cnn.com.

Substanţa are un mare potenţial de a cauza cancer, sunt de părere organisme internaţionale, printre care şi Agenţia internaţională de cercetare a cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a chimicalei faţă de consumator la 29 de micrograme. Astfel, produsele care depăşesc această limită trebuie să fie însoţite de o etichetă de avertizare cu mesajul: "ATENŢIE: Acest produs conţine o substanţă chimică pe care statul California o recunoaşte ca provocând cancer".

Dar când o organizaţie de specialitate, Consumer Reports, a analizat mai multe băuturi carbogazoase din California într-un laborator, a descoperit că o doză de aproximativ 350 de mililitri de Pepsi One sau Malta Goya (un tip de băutură carbogazoasă de culoarea caramelului) a depăşit nivelurile permise fără o etichetă de atenţionare.

"Suntem îngrijoraţi de ambele niveluri de 4-Mel pe care le-am descoperit în multe dintre sucurile testate şi de variaţiile observate în rândul companiilor, mai ales în contextul consumului răspândit al acestui tip de băuturi", a spus într-o declaraţie Dr. Urvashi Rangan, toxicolog la Consumer Reports.

"Nu există niciun motiv pentru care consumatorii să fie nevoiţi să se expună la acest risc ce nu este necesar şi care provine din colorarea mâncării şi a băuturii."

În prezent, Administraţia pentru mâncare şi băutură a guvernului american (Food and Drug Administration), "nu are niciun motiv să creadă că 4-Mel reprezintă un risc de sănătate pentru consumatori la nivelul în care se găsesşte în produsele cu colorant caramel", a declarat purtătoarea de cuvânt a agenţiei, Juli Putnam, pentru CNN. Potrivit acesteia, agenţia guvernului testează o varietate de mâncăruri şi băuturi cu această substanţă chimică şi controlează datele de siguranţă pentru a vedea dacă se impun acţiuni de reglementare.

Într-o declaraţie pentru Consumer Reports, organizaţia care a condus testele, PepsiCo Inc. a spus că informaţiile arată că o persoană conumă în medie mai puţin decât o treime de doză de suc dietetic pe zi; aceasta ar însemna că produsele sale ar respecta standardele impuse de California, chiar dacă o doză completă depăşeşte limita.

În completarea standardelor federale, Consumer Reports solicită de la FDA să "ceară etichetarea culorilor specifice de caramel pe lista de ingrediente a produselor care le conţin, astfel încât consumatorii să facă alegeri informate".

Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi din Statele Unite garantează siguranţa produselor din industria americană. "Contrar concluziilor Consumer Reports, FDA a specificat că nu există niciun motiv pentru îngrijorări privind sănătatea, poziţie susţinută de agenţii de reglementare din întreaga lume. Totuşi, companiile care produc colorant caramel pentru băuturile răcoritoare ale membrilor noştri fac acum în aşa fel încât să conţină o cantitate mai mică de 4-Mel, iar în curând acest tip de colorant se va consuma la nivel naţional".

Mai multe informaţii despre 4-Mel se găsesc pe pagina de internet a FDA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici