Studiu în premieră mondială: Pacientele cu cancer de sân beneficiază de terapie cu fascicule de protoni

  • Trei pacienţi cu cancer de sân au fost supuşi pentru prima dată unei terapii de pionierat cu fascicule de protoni, în cadrul unui studiu în premieră mondială.
  • În exclusivitate: studiul este primul care compară tratamentul de pionierat ţintit pentru tumorile greu de tratat cu radioterapia standard.
597 afișări
Imaginea articolului Studiu în premieră mondială: Pacientele cu cancer de sân beneficiază de terapie cu fascicule de protoni

Studiu în premieră mondială: Pacientele cu cancer de sân beneficiază de terapie cu fascicule de protoni

Tratamentul de înaltă tehnologie vizează tumorile mult mai precis decât radioterapia convenţională, fiind potrivit pentru pacienţii cu tumori greu de tratat în zone critice. NHS a folosit anterior terapia cu fascicule de protoni pentru a trata pacienţii cu tumori în creier sau măduva spinării şi în jurul acestora.
 
Studiul, primul de acest tip la nivel mondial, va compara terapia cu fascicule de protoni cu radioterapia standard pentru pacienţii care sunt consideraţi a avea un risc mai mare de probleme cardiace pe termen lung după tratamentul cu radioterapie.
 
Există un potenţial neexploatat în ceea ce priveşte terapia cu fascicule de protoni, care ar putea reduce riscurile de efecte secundare în urma tratamentului împotriva cancerului", a declarat profesorul David Sebag-Montefiore, fost preşedinte al grupului de lucru pentru cercetare clinică şi translaţională în radioterapie al Institutului Naţional de Cercetare a Cancerului.
 
Medicii implicaţi în acest studiu vor determina dacă terapia cu fascicule de protoni poate ajuta la administrarea unor doze adecvate de radioterapie la sân, reducând în acelaşi timp la minimum radiaţiile în jurul inimii, potrivit The Guradian.
 
În cadrul studiului vor fi înscrişi 192 de pacienţi în 22 de centre din Marea Britanie. Pacienţii cărora li se va aplica terapia cu fascicule de protoni vor fi trataţi fie la spitalele Christie, fie la University College London, iar cei care călătoresc departe de casă vor beneficia de cazare.
 
Studiul este condus de medici, oameni de ştiinţă şi cercetători de la Universitatea din Cambridge, Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (ICR) şi Royal Marsden NHS Foundation Trust.
 
Prof. Judith Bliss, director al unităţii de studii clinice şi statistici finanţate de Cancer Research UK de la ICR, care gestionează studiul, a declarat: „Radioterapia este o parte foarte eficientă a tratamentului pentru cancerul de sân, care ajută la reducerea riscului de reapariţie a cancerului şi s-a demonstrat că îmbunătăţeşte supravieţuirea”.
 
„Cu toate acestea, administrarea eficientă a radioterapiei standard poate fi dificilă atunci când ţesutul mamar şi ganglionii limfatici ai pacientului sunt localizaţi aproape de inimă sau când acesta prezintă deja un risc de probleme cardiace”.
 
În fiecare an, în Marea Britanie, aproximativ 30.000 de pacienţi cu cancer de sân primesc radioterapie în urma unei intervenţii chirurgicale, ca parte a tratamentului lor.

Radioterapia este foarte eficientă pentru marea majoritate a pacienţilor, iar beneficiile depăşesc orice efecte secundare. Cu toate acestea, poate exista un risc foarte mic ca aceasta să ducă la probleme cardiace mult mai târziu în viaţă - mai puţin de 1% din totalul celor trataţi.

Vor fi invitaţi să participe pacienţii pentru care se estimează că prezintă un risc potenţial de 2% sau mai mare de probleme cardiace pe viaţă ca urmare a radioterapiei. Aproximativ 500 din fiecare 30.000 de persoane care primesc radioterapie pentru cancerul de sân se încadrează în această categorie.
 
Terapia cu fascicule de protoni a fost utilizată în alte ţări pentru tratarea cancerului de sân, dar numărul participanţilor la aceste studii a fost mic şi nu au fost raportate studii care să compare direct terapia cu fascicule de protoni cu radioterapia standard.
 
Marea Britanie este lider în acest domeniu", a declarat profesorul Jonathan Wadsley, lider naţional de specialitate pentru radioterapie şi imagistică la National Institute for Health and Care Research, care finanţează acest studiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici