Telescopul Hubble a descoperit condiţii favorabile vieţii pe o planetă îndepărtată

Telescopul spaţial Hubble a descoperit dioxid şi monoxid de carbon în atmosfera unei planete îndepărtate, fapt care ar putea constitui un prim pas în descoperirea vieţii extraterestre, a anunţat, marţi, NASA.

43 afișări
Imaginea articolului Telescopul Hubble a descoperit condiţii favorabile vieţii pe o planetă îndepărtată

Telescopul Hubble a descoperit condiţii favorabile vieţii pe o planetă îndepărtată (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Descoperirea compuşilor organici care pot rezulta din procese vii, pe o planetă similară Pământului, "ar putea furniza, într-o zi, prima dovadă a existenţei vieţii în afara planetei noastre", indică Agenţia spaţială americană într-un comunicat, comentând descoperirea dioxidului de carbon pe o planetă de mărimea lui Jupiter, situată la 63 de ani lumină de Terra.

"Nu ne aşteptăm să descoperim viaţă pe această planetă în mod particular", a explicat Ray Villard, de la Space Telescope Science Institute, adăugând că planeta, care a primit numele HD 189733b, având o compoziţie exclusiv lichidă şi gazoasă, are o temperatură prea ridicată pentru a permite vieţii să se dezvolte.

"Însă are o compoziţie chimică ce, pe o planetă potrivită, ar putea constitui un indicator biologic pentru prezenţa vieţii", a explicat acesta.

Cercetătorii au identificat pe această planetă existenţa moleculelor organice de metan, dar şi a vaporilor de apă, a adăugat Ray Villard.

Prezenţa dioxidului de carbon a fost detectată de Mark Swain, un specialist de la laboratorul Jet Propulsion al NASA, din California, care s-a servit de Hubble pentru a studia emisiile de lumină infraroşie ale planetei.

"Dioxidul de carbon este aspectul cel mai pasionant" al acestei descoperiri, "pentru că, în circumstanţe favorabile, ar putea fi asociat unei activităţi biologice, aşa cum este cazul Pământului", a explicat acesta.

"Simplul fapt că am fost capabili să îl detectăm şi să evaluăm concentraţia lui este hotărâtor pentru eforturile noastre pe termen lung, în vederea caracterizării planetelor, pentru a determina compoziţia şi a afla dacă ele pot găzdui forme de viaţă", a adăugat acesta.

Lansat în 1990, Hubble, aflat pe orbită, la 575 de kilometri altitudine, a revoluţionat astronomia, aducând informaţii vitale despre originile şi evoluţia universului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici