Se turează motoarele la federaţia de automobilism: acuze de management defectuos înaintea alegerilor

În preajma alegerilor de la Federaţia Română de Automobilism Sportiv (FRAS), programate sâmbătă - 4 martie, adversarii actualei conduceri scot de la sertat contracte păguboase semnate de preşedinte, care ar justifica managementul defectuos al administraţiei Norris Măgeanu, arătată cu degetul pentru un eveniment organizat acum 7 ani: “Gala Campionilor”.

811 afișări
Imaginea articolului Se turează motoarele la federaţia de automobilism: acuze de management defectuos înaintea alegerilor

Se turează motoare la federaţia de automobilist: acuze de management defectuos la FRAS

Silviu Bulugioiu, soţul Roxanei Ciuhulescu, urmează să se lupte, sâmbătă, cu actualul şef al FRAS, Norris Măgeanu. Până atunci, disputa se duce pe tărâmul documentelor.

Norris Măgeanu este arătat cu degetul pentru o cheltuială nesăbuintă din bugetul FRAS, unul generat în proporţie covârşitoare din taxele şi cotizaţiile plătite de membri.

Un contract de prestări servicii de câteva mii de euro, neachitat la timp, a dus la pierderi uriaşe pentru federaţie. Gestionarea cazului doreşte să arate că Măgeanu nu este un bun manager.

Iată derularea evenimentelor:

7.11.2016
FRAS încheie cu firma KEVENTS un contract pentru realizarea evenimentului Gala Campionilor 2016, în data de 26.11.2016, la Sala Unirii din Palatul Parlamentului. Valoarea contractului era de 47.000 EUR (TVA inclus);

25.11.2016
FRAS solicită modificarea valorii contractuale din cauza creşterii numărului de persoane la 540. KEVENTS acceptă şi este semnat un act adiţional prin care valoarea este stabilită la 35.639,74 EUR;

25.11.2016
FRAS plăteşte o rată de 60.000 RON;

26.11.2016
FRAS achită o altă rată, de 22.500 RON;

DUPĂ APROAPE DOI ANI

23.07.2018
KEVENTS notifică FRAS, prin e-mail, pentru o datorie neplătită de 320.214,94 RON. Penalităţile sunt calculate conform contractului. Pentru debitul principal, acestea sunt în cuantum de 389,4 RON/zi;

9.10.2018
KEVENTS trimite către FRAS o ofertă de soluţionare amiabilă privind datoria de 350.587.69 RON. Firma oferă renunţarea la 50% din penalităţile calculate conform contractului, dacă şi numai dacă FRAS achită până la 12.10.2018 suma de 214.233,26 RON (constând în 77.878,83 RON debit principal şi 136.354,43 RON debit accesoriu);

19.11.2018
Având în vedere neîndeplinirea de către FRAS a condiţiilor ofertei înaintate anterior, KEVENTS depune cerere de chemare în judecată;

5.06.2019
Prin sentinţa civilaă 3442/2019, Secţia I Civilă a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti admite cererea KEVENTS şi obligă FRAS la plata sumelor datorate (443.652.88 RON la data pronunţării sentinţei), precum şi a sumei de 9.130,96 RON - cheltuieli de judecată;

2.02.2022
Urmare a procedurii de executare silită, FRAS se obligă la plata eşalonată a creanţei în valoare totală de 130.216.86 EUR şi 1.740 RON. Eşalonarea presupunea plata în 6 tranşe egale, a câte 21.702,81 EUR.

Astfel, FRAS plăteşte cu circa 100.000 de euro în plus faţă de suma prevăzută în înţelegerea iniţială. Aici s-a ajuns pentru că, pe parcurs, federaţia lui Măgeanu a ignorat termenele de plată, dar şi ofertele de negociere lansate de fima prestatoare de servicii, căreia instanţa i-a dat dreptate.

Tabăra rivală mai reclamă şi o eventuală încălcare a Codului Civil în care se prevede că “mandatarul este răspunzător de daune-interese ce ar putea deriva din cauza neîndeplinirii lui”. Cu alte cuvinte, pe Măgeanu l-ar putea paşte şi un proces din partea celor care compun Adunarea Generală.

Apărarea lui Măgeanu: Adunarea Generală nu i-a dat vot de blam, când s-a discutat subiectul

Replica lui Măgeanu a venit prompt. Preşedintele în funcţie arată că Adunarea Generală, din care clubul care l-a propus la alegeri pe contracandidatul său face parte, i-a dat vot de susţinere, când s-a discutat despre contractul KEVENTS, aşa că discuţia nu-şi mai are rostul.



„FRAS şi KEvents au avut un contract pentru realizarea de servicii în 2016 şi, în urma unor neinţelegeri apărute, firma KEvents a intentat un proces în urma căruia s-au cerut daune şi penalităţi care au depăşit cu mult valoarea contractului.

În cele din urmă, instanţa de judecată a dat câştig de cauză firmei KEvents, suma stabilită de instanţă fiind achitată integral de către FRAS în 2022. Plata s-a făcut din venituri proprii, fără a se aduce atingere funcţionării federatiei, care este în acest moment una dintre cele mai active şi vizibile federaţii sportive din România.

Mai mult, explicarea situaţiei faţă de membrii federaţiei, precum şi acordul acestora asupra plăţii s-a stabilit în cadrul Adunării Generale din 14 martie 2022.

Prin urmare, situaţia a fost deja tranşată şi apariţia acesteia din nou în actualitate este generată de faptul că în 4 martie sunt alegeri pentru funcţiile de conducere ale Federatiei şi unii dintre candidaţi doresc să se folosească de presă pentru a-şi crea diverse avantaje, neluând în considerare că aduc un prejudiciu de imagine structurii noastre.

FRAS are în acest moment 2789 de sportivi, mai mult decât dublu faţă de acum 4 ani, a depăşit 200 de cluburi membre, organizează 166 de competiţii naţionale (faţă de aproximativ 90 acum 4 ani), fiind constant în topul celor mai importante federaţii din România”, este punctul de vedere transmis redacţiei de Măgeanu.

De asemenea, tabăra Măgeanu strâmbă din nas la felul cum Bulugioiu şi-a depus candidatura, fiind acceptat cu chiu, cu vai, de Comisia de Validare, după ce a fost propus de un club de off-road din Bucureşti la care acesta are funcţia de secretar general, nu cea de preşedinte.

Mai mult, clubul respectiv ar avea blocate conturile la ANAF, iar tranzacţiile financiare necesare organizării de competiţii sportive în ultimii doi ani s-au făcut pe o altă companie, afiliată unui alt club, care însă nu este afiliat la FRAS. Pentru a putea fi membru în Adunarea Generală, un club trebuie să dovedească, printre altele, faptul că a organizat un anumit număr de competiţii într-un interval de timp, astfel îşi pierde statutul de membru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici