DSU, condus de Raed Arafat, ar putea să îşi piardă din puteri. Rafila: Măsurile trebuie luate de Ministerul Sănătăţii, nu de altă instituţie

  • Alexandru Rafila a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Sănătăţii.
  • În timpul audierilor din comisii el a precizat că Ministerul Sănătăţii ar trebui să facă politica de sănătate publică, nu altă institiuţie.
  • În prezent Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de Raed Arafat, joacă un rol cheie în luare măsurilor de sănătate publică.
2878 afișări
Imaginea articolului DSU, condus de Raed Arafat, ar putea să îşi piardă din puteri. Rafila: Măsurile trebuie luate de Ministerul Sănătăţii, nu de altă instituţie

DSU, condus de Raed Arafat, ar putea să îşi piardă din puteri. Rafila: Măsurile trebuie luate de Ministerul Sănătăţii, nu de altă instituţie

„DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist(..) dar politica de sănătate publică o face Ministerul Sănătăţii. Măsurile de sănătate publică trebuie luate şi asumate de Ministerul Sănătăţii. Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătăţii să răspundă”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai precizat că va cere schimbare mecanismului pentru a oferi Ministerului Sănătăţii o putere de decizie mai mare.

„Voi avea o discuţie la nivelul Guvernului, încât acest mecanism să fie schimbat, iar Ministerul Sănătăţii să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv date despre situaţia din timp real. Nu putem să lucrăm ca o anexă a unei suprastructuri”, a mai precizat Rafila.

O astfel de măsură ar slăbi puterile DSU în probleme precum este pandemia.

Întrebat, după audierile la comisia de specialitate a Parlamentului, dacă a vorbit cu Raed Arafat despre aceste schimbări, Alexandru Rafila a spus că încă nu a discutat, dar că va vorbi cu premierul, după instalarea Guvenului.

„Eu nu am discutat cu domnul doctor Arafat, nu am avut ocazia, dânsul a fost destul de mult plecat din ţară în ultima perioadă, dar după ce noul Guven se va instala voi avea discuţii în primul rând cu primul-ministu şi cu ministrul Administraţiei şi Internelor şi bineînţeles şi cu domnul Arafat pentru că acest mecanism prin care deciziile de sănătate publică sunt luate de persoane care nu au legătură directă cu sănătatea publică nu sunt în regulă. Chiar şi dacă CNSU, care trebuie să ia decizii în orice fel de situaţie, nu numai cele legate de sănătate, şi înţelegem necesitatea şi rolul lui, trebuie totuşi Ministerul Sănătăţii, într-o criză de sănătate, să aibă rolul hotărâtor în recomandarea deciziilor care sunt ulterior aprobate”, a spus Rafila.

Acesta susţine că CNSU nu trebuie să dispară.

„Nu are de ce să dispară CNSU, dar rolul Ministerului Sănătăţii în CNSU, atunci când discutăm despre o criză sanitară, este clar că trebuie să fie rolul primordial”, a mai spus Alexandru Rafila.

Întrebat dacă ar trebui schimbat Raed Arafat din funcţie, ministul desemnat al Sănătăţii a spus: „Vă daţi seama că nu este treaba mea în vreun fel acest lucru, nu am auzit despre o astfel de intenţie şi mi se pare hazardată întrebarea. (...) În ceea ce priveşte activitatea DSU, este o activitate de bună calitate, nu contest lucrul acesta, am spus-o tot timpul”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici