Studiu Oxford: Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate din populaţia Marii Britanii

  • Studiu Oxford: Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate din populaţia Marii Britanii
  • Modelul relevă că noul coronavirus probabil a ajuns în Marea Britanie cel târziu la jumătatea lunii ianuarie, răspândindu-se o perioadă nedetectat
  • Dacă rezultatele se confirmă, acest lucru implică faptul că a fost atinsă în mare parte imunitatea comunitară şi că mai puţin de una dintre 1.000 de persoane infectate prezintă forme atât de grave încât să necesite tratament în spital
14475 afișări
Imaginea articolului Studiu Oxford: Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate din populaţia Marii Britanii

Studiu Oxford: Coronavirusul ar fi putut infecta deja jumătate din populaţia Marii Britanii

Noul coronavirus ar fi putut infecta deja mult mai mulţi oameni în Marea Britanie decât estimaseră anterior oamenii de ştiinţă, poate chiar jumătate din populaţia ţării, arată un model de simulare elaborat de cercetătorii Universităţii Oxford, informează Financial Times.

Dacă rezultatele se confirmă, acest lucru implică faptul că mai puţin de una dintre 1.000 de persoane infectate cu noul coronavirus prezintă forme atât de grave încât să necesite tratament în spital, afirmă Sunetra Gupta, profesor de epidemiologie teoretică şi coordonatorul studiului. Cei mai mulţi oameni dezvoltă doar simptome uşoare sau chiar niciunul.

"Trebuie să începem rapid studiile serologice la scară largă - testele cu anticorpi - pentru a evalua în ce stadiu epidemic ne aflăm acum", a explicat Sunetra Gupta.

Modelul de simulare elaborat de grupul Ecologiei Evoluţionare a Bolilor Infecţioase, afiliat Universităţii Oxford, relevă că noul coronavirus probabil a ajuns în Marea Britanie cel târziu la jumătatea lunii ianuarie. La fel ca alte infecţii noi, virusul s-a răspândit invizibil mai mult de o lună înainte ca primele contagieri pe teritoriul britanic să fie confirmate la sfârşitul lunii februarie.

Studiul prezintă o altă perspectivă asupra epidemiei decât modelul dezvoltat de Colegiul Imperial Londra (Imperial College London), care a influenţat puternic politicile guvernamentale. "Sunt surprinsă că există o acceptare atât de necalificată a modelului Colegiului Imperial", afirmă profesorul Gupta.

Cu toate acestea, ea a refuzat să critice Guvernul de la Londra pentru impunerea resricţiilor de circulaţie, deoarece acurateţea modelului Oxford nu a fost confirmată încă şi, chiar dacă studiul se va dovedi corect, distanţarea socială va reduce numărul persoanelor care dezvoltă stări grave, astfel că se vor diminua presiunile asupra Serviciului Naţional de Sănătate în momentul atingerii vârfului epidemic.

Studiul Oxford se bazează pe "modelul susceptibil - infectat - vindecat", readucând în discuţie imunitatea comunitară, ideea că virusul se va opri când oamenii vor deveni rezistenţi, deoarece au fost deja infectaţi. Guvernul Boris Johnson a abandonat strategia neoficială de imunizare comunitară, care ar fi permis răspândirea controlată a infecţiei, după ce consilierii ştiinţifici au avertizat că Serviciul Naţional de Sănătate risca să devină aglomerat.

Dar confirmarea modelului Oxford ar însemna că populaţia britanică a dobândit deja imunitatea comunitară prin răspândirea necontrolată a Covid-19 mai mult de două luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici