Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, proiectat pe 18 martie la ICR Londra

Lungmetrajul "O vară de neuitat/ Un été inoubliable", regizat de Lucian Pintilie şi cu Kristin Scott-Thomas în rolul principal, va fi proiectat, pe 18 martie, la Cinemateca românească de la Institutul Cultural Român (ICR) de la Londra, informează instituţia.

809 afișări
Imaginea articolului Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, proiectat pe 18 martie la ICR Londra

Lungmetrajul "O vară de neuitat", de Lucian Pintilie, proiectat pe 18 martie la ICR Londra

Filmul regizat de Lucian Pintilie, care îi are în distribuţie pe actorii Kristin Scott Thomas, Marcel Iureş, Magda Catone, Claudiu Bleonţ şi Olga Tudorache, prezintă România anilor 1920.

Într-un oraş de graniţă de pe malul stâng al Dunării, conacul familiei Vorvoreanu străluceşte în luminile unei serate. Toţi nobilii din împrejurimi sunt de faţă, dar vedetele sunt tinerii soţi Dumitriu: el e căpitan în Armata Română, iar ea, Marie-Thérèse Von Debretsy, este de o frumuseţe ieşită din comun. Tânăra femeie, pe deplin fidelă familiei ei, întâmpină cu dispreţ avansurile generalului Ipsilanti, iar familia este transferată într-o garnizoană izolată din Dobrogea. Pentru a răzbuna uciderea unor grăniceri români de către bandiţii macedoneni, căpitanul Dumitriu primeşte ordinul să împuşte săteni bulgari nevinovaţi. Refuză să îndeplinească ordinul.

Evenimentul din data de 18 martie va marca şi Ziua Internaţională a Francofoniei.

Lucian Pintilie este unul dintre cei mai importanţi regizori de teatru şi film români. După ce a regizat o serie de spectacole de teatru şi două filme de lungmetraj - "Duminică la ora 6" şi "Reconstituirea" -, Lucian Pintilie a stârnit mânia autorităţilor cenzurii. Interdicţia de a mai lucra în România a însemnat pentru regizor calea exilului, până în 1990, când se repatriază, finalizează diverse proiecte mai vechi şi realizează numeroase filme în coproducţie româno-franceză. În 1998, acesta obţine premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, pentru coproducţia franco-română "Terminus paradis". În 2003, "Niki Ardelean, colonel în rezervă" este selecţionat în secţiunea Quinzaine des Realisateurs a Festivalului de Film de la Cannes şi primit cu entuziasm de publicul internaţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici