Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat: Manolescu poate candida pentru al treilea mandat

Statutul Uniunii Scriitorilor din România (USR) a fost modificat, pe 12 martie, şi îi permite şi lui Nicolae Manolescu, care se află la al doilea mandat la conducerea USR, să candideze pentru un al treilea mandat în funcţia de preşedinte al uniunii.

276 afișări
Imaginea articolului Statutul Uniunii Scriitorilor din România a fost modificat: Manolescu poate candida pentru al treilea mandat

Nicolae Manolescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Pe 12 martie, în Consiliul USR, "intense dezbateri" au fost consacrate modificărilor aduse statutului USR, în vederea desfăşurării mai eficiente a activităţilor diverse ale uniunii, potrivit unui anunţ al instituţiei.

În aceeaşi şedinţă "a fost votat de către membrii Consiliului Uniunii Scriitorilor din România Statutul modificat, aşa cum a rezultat din dezbaterile care au avut loc în filiale şi din propunerile primite de Comisia de Statut"".

Surse din USR au declarat, pentru MEDIAFAX, că în noul Statut nu mai apare articolul potrivit căruia "Preşedintele USR e ales prin vot de CN (Conferinţa Naţională, n.r.), în prima sesiune ordinară, pentru un mandat de 4 ani. Orice membru USR poate fi ales în această funcţie pentru cel mult două mandate. Preşedintele poate fi revocat, tot prin vot, de către CN în sesiune extraordinară". Aceste aspecte apăreau în articolul 32 din fostul Statut al USR, prezent încă pe site-ul instituţiei.

Modificarea adusă Statutului îi permite şi lui Nicolae Manolescu, actualul preşedinte al USR, să candideze pentru un al treilea mandat în fruntea Uniunii Scriitorilor. Nicolae Manolescu a fost ales iniţial în funcţia de preşedinte al USR în anul 2005 şi a fost reales în această funcţie în noiembrie 2009. Cel de-al doilea mandat al lui Nicolae Manolescu în fruntea Uniunii Scriitorilor expiră în noiembrie 2013.

Pe de altă parte, surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că Nicolae Manolescu şi-a anunţat deja în forurile interne ale Uniunii Scriitorilor din România intenţia de a candida la un nou mandat pentru funcţia de preşedinte al USR.

Contactat, joi, de MEDIAFAX, scriitorul Nicolae Prelipceanu, directorul de imagine al Uniunii Scriitorilor din România (USR), a confirmat modificarea Statutului şi eliminarea prevederii potrivit căreia orice membru al USR poate fi ales în funcţia de preşedinte al uniunii pentru cel mult două mandate.

Nicolae Prelipceanu a spus că noul Statut a fost adoptat cu circa 40 de voturi "pentru" şi 6 "împotrivă".

Prelipceanu a precizat că a fost modificată şi modalitatea de alegere a preşedintelui USR. "Se va vota inclusiv pentru preşedintele uniunii, în fiecare filială. Deci va fi adunare generală a filialei. Este prima oară când vor putea vota toţi membrii USR, pentru că niciodată nu se puteau aduna la Bucureşti toţi (...) De data asta, fiecare membru se poate reprezenta pe sine", a spus Prelipceanu.

Totodată, Prelipceanu a spus că alegerile pentru desemnarea noului preşedinte al USR vor avea loc în septembrie-octombrie 2013.

Cei interesaţi de funcţia de preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România îşi vor putea depune candidaturile în perioada 10 iunie - 16 august, a mai spus Prelipceanu.

Nicolae Manolescu (născut în 1939), actualul preşedinte al USR, a fost ales în această funcţie în 2005, aflându-se, atunci, la primul mandat în fruntea Uniunii. Acesta este membru corespondent al Academiei Române, critic literar, editorialist, profesor universitar, eseist, istoric literar şi fost politician. Ambasador al României la UNESCO, el este considerat a fi unul dintre cei mai importanţi critici literari contemporani.

În prezent, USR cuprinde 2.400 de membri, care activează în cele 12 filiale regionale organizate în România şi în filiala Chişinău.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, Nicolae Manolescu nu a putut fi contactat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici