Universal Studios International a dat în judecată TVR şi cere daune de 11 milioane de dolari

Universal Studios International, parte a companiei NBC Universal, a dat în judecată Societatea Română de Televiziune (SRTv) şi cere daune de 11 milioane de dolari de la TVR, care nu a plătit licenţele pentru o serie de filme şi seriale de televiziune.

2425 afișări
Imaginea articolului Universal Studios International a dat în judecată TVR şi cere daune de 11 milioane de dolari

Universal Studios International a dat în judecată TVR şi cere daune de 11 milioane de dolari (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Procesul a fost intentat marţi, la Curtea Superioară din Los Angeles, potrivit The Hollywood Reporter.

Societatea Româna de Televiziune a încheiat un contract pe o perioadă de cinci ani şi nouă luni cu Universal Studios International pentru difuzarea în România şi Republica Moldova a unor filme, precum "8 Mile", "About a Boy" şi "Do the Right Thing", şi a unor seriale TV, printre care se numără "30 Rock" şi "Battlestar Galactica".

TVR este însă acuzată că nu a respectat contractul cu Universal Studios International şi nu a plătit sumele aferente înţelegerii, după expirarea termenului de plată. Atunci când Universal s-a plâns de această situaţie, în prima parte a acestui an, TVR a plătit o sumă mică de bani, însă "nici măcar pe departe" suficientă, susţin reprezentanţii Universal Studios.

Plângerea pentru încălcarea contractului şi hotărârea declarativă în numele Universal Studios International, cu sediul în Olanda, au fost depuse de Linda Burrow, David Zaft şi Lennette Lee prin intermediul societăţii de consultanţă şi avocatură Caldwell Leslie & Proctor din Los Angeles.

Alexandru Lăzescu, preşedintele-director general al TVR, nu a putut fi contactat până la momentul difuzării acestei ştiri, pentru a prezenta un punct de vedere în legătură cu situaţia judiciară în care este implicată instituţia pe care o conduce.

Pe de altă parte, fostul şef al TVR, Alexandru Sassu, a transmis, pe 27 mai 2010, o scrisoare deschisă Parlamentului României în care semnala problemele pe care le-ar putea avea TVR cu NBC Universal, care deţine Universal Studios. În scrisoarea deschisă, Alexandru Sassu preciza că Societatea Română de Televiziune este într-o situaţie "deosebit de gravă", cauzată de faptul că instituţia nu avea în acel moment un Consiliu de Administraţie.

Situaţia a fost creată de faptul că raportul de activitate pe anul 2008 al Televiziunii Române a fost respins, pe 30 martie 2010, de plenul reunit al Parlamentului, votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea Consiliului de Administraţie al TVR, condus atunci de Alexandru Sassu.

"Doamnelor şi domnilor parlamentari, mă văd nevoit să vă prezint o situaţie deosebit de gravă creată în SRTv din cauza faptului că instituţia este în acest moment lipsită de Consiliul de Administraţie. Compania NBC Universal, cu care SRTv are un contract pe şase ani, contract semnat încă din anul 2004, ameninţă SRTv cu aplicarea sancţiunilor prevăzute în contract, dacă actul adiţional pentru anul şase de contract nu este semnat imediat. Aceste sancţiuni ar însemna pierderea a câtorva milioane de euro şi retragerea licenţelor pentru toate filmele şi serialele pe care SRTv le are de la această companie. Având în vedere faptul că cel care a demis Consiliul de Administraţie este Parlamentul României, el este şi cel care are responsabilitatea de a rezolva imediat această problemă", spunea în respectiva scrisoare deschisă Alexandru Sassu.

Astfel, Sassu le solicita parlamentarilor să pună interesul public deasupra intereselor personale şi să dea mandat Comitetului Director al TVR să aprobe semnarea actelor pentru continuarea contractului cu NBC Universal. "În aceste condiţii, vă solicit ca, dincolo de interesele politice, în acest moment de criză în care fiecare leu contează, să puneţi interesul public deasupra intereselor personale şi să daţi mandat Comitetului Director al SRTv ca, în cursul săptămânii viitoare, să poată aproba semnarea actelor necesare bunei derulări a contractului", mai spunea atunci Sassu.

La începutul lunii iunie 2010, scrisoarea deschisă a lui Alexandru Sassu urma să fie discutată în Birourile Permanente reunite ale Parlamentului.

Ulterior, la sfârşitul lui iunie 2010, Alexandru Sassu a fost înlocuit cu noul preşedinte al TVR, Alexandru Lăzescu.

Universal Studios International, parte a companiei NBC Universal, deţine unele dintre cele mai importante studiouri de filme din lume.

NBC Universal este una dintre cele mai mari companii de media şi divertisment din lume, care concepe, produce şi lansează pe piaţă divertisment, ştiri şi informaţii pentru un public de nivel global. În plus, compania deţine şi operează mai multe canale de divertisment: Sci FI, 13th Street, Studio Universal, Universal Channel, brand-urile de canal internaţional (în afara SUA) Hallmark Channels, Movies 24, Diva TV şi participaţia în compania cu capital mixt KidsCo. Împreună, aceste canale ajung în peste 130 de milioane de locuinţe din Europa, Orientul Mijlociu, Africa, Australia, America Latină şi Asia. NBC Universal este deţinut în proporţie de 80% de General Electric şi de 20% de Vivendi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici