Bursa şi-a adâncit pierderea la 5,32% la jumătatea zilei, iar SIF-urile scad în medie cu 8,77%

Bursa era în scădere cu 5,32%, la jumătatea şedinţei interbancare de vineri, în timp ce acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare consemnau o pierdere de 8,7%, după ce Curtea Constituţională a decis că unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern sunt neconstituţionale.

12 afișări
Imaginea articolului Bursa şi-a adâncit pierderea la 5,32% la jumătatea zilei, iar SIF-urile scad în medie cu 8,77%

Bursa şi-a adâncit pierderea la 5,32% la jumătatea zilei, iar SIF-urile scad în medie cu 8,77% (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

"Imediat după anunţul privind decizia Curţii Constituţionale, au fost realizate vânzări puternice şi au existat chiar şi momente de panică în piaţă. Decizia creează incertitudine atât în plan economic, cât şi politic, ceea ce îi determină pe investitori să vândă, întrucât estimează scăderea puternică a cotaţiilor", a declarat pentru MEDIAFAX traderul firmei de brokeraj Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis vineri că dispoziţiile articolului 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor sunt neconstituţionale, la fel şi articolul 9 referitor la diminuarea cu 15% a cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată.

Decizia CC ar putea avea ca efect amânarea acordării următoarei tranşe de la Fondul Monetar Internaţional şi refacerea scrisorii de intenţie.

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, era în scădere cu 5,65%, în jurul orei 13:30, în timp ce indicele extins, BET-XT, care reflectă tendinţa primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile, se situa cu 6,7% sub nivelul de joi.

Acţiunile companiilor din sectorul energetic, a căror evoluţie este urmărită de indicele BET-NG, consemnau o corecţie medie de 4,56%, cea mai redusă din piaţă.

Valoarea operaţiunilor realizate la BVB în prima jumătate a şedinţei de vineri se ridica la 36 milioane de lei (8,5 milioane de euro), iar cele mai lichide erau titlurile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de 10,28 milioane de lei, urmate de acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), cu tranzacţii de 4,98 milioane de lei, şi de cele ale SIF Moldova (SIF2), cu o lichiditate de 4,48 milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici