Bursele europene au trecut pe scădere abruptă, după deschidere în urcare

Bursele europene au trecut marţi pe scădere abruptă, după ce au deschis în urcare puternică, acţiunile bancare pierzând creşterile din debutul sesiunii, pe fondul temerilor legate de criza datoriilor de stat din zona euro.

302 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au trecut pe scădere abruptă, după deschidere în urcare

Bursele europene au trecut pe scădere abruptă, după deschidere în urcare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunile bancare au crescut puternic în deschidere, datorită speranţelor unui sprijin din partea Chinei pentru Italia prin cumpărarea de obligaţiuni de stat în volume ridicate.

Financial Times a publicat luni seara informaţii conform cărora Itaia ar fi cerut Chinei să deruleze achiziţii semnificative de obligaţiuni italiene.

Bursele au reacţionat iniţial cu optimism la aceste informaţii, însă traderii au ajuns marţi la concluzia că o astfel de intervenţie din China nu reprezintă o soluţie pe termen lung pentru criza din zona euro.

În plus, unii traderi sunt sceptici că China ar fi motivată să intervină.

"Nu uitaţi că Italia este cea care comunică, şi nu China. Nu se aude nimic din China. În primul rând, ştim deja că China are motive de îngrijorare legate de zona euro, deci chiar credeţi că vor începe să cumpere periferice (obligaţiuni ale statelor cu probleme - n.r.) în acest moment? În al doilea rând, Italia este cea mai mare piaţă din sudul Europei, deci nu vă puteţi aştepta ca o intervenţie chineză să aibă acelaşi impact pe care l-ar avea în Portugalia sau Grecia. În al treilea rând, de ce ne-am aştepta ca China să intre masiv pe Italia când Germania sau Elveţia nu manifestă niciun interes să cumpere?", comentează pentru CNBC Simon Derrick, strateg valutar şef la Bank of New York Mellon.

Indicele FTSEurofirst 300 este în scădere cu 0,8%, iar indicele bancar european a pierdut 1,4%.

În Franţa, acţiunile BNP Paribas au coborât cu până la 10,4%, iar titlurile Societe Generale înregistrează de asemenea scăderi importante.

Acţiunile băncilor franceze au fost sub presiunie şi luni, din cauza temerilor privind o retrogradare iminentă a ratingurilor de credit ale acestor instituţii de credit de către Moody's.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici