China analizează o implicare mai puternică în fondurile de urgenţă ale zonei euro

China analizează majorarea participării în fondurile de urgenţă destinate rezolvării crizei datoriilor din Europa, a declarat, joi, premierul chinez Wen Jiabao, într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

188 afișări
Imaginea articolului China analizează o implicare mai puternică în fondurile de urgenţă ale zonei euro

China analizează o implicare mai puternică în fondurile de urgenţă ale zonei euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Wen nu a anunţat niciun angajament explicit în privinţa Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (EFSF) sau a Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care ar urma să înlocuiască primul fond la jumătatea anului.

China analizează încă modul în care poate oferi un sprijin suplimentar.

"China ia în calcul şi creşterea participării la soluţia crizei din zona euro prin canalele EFSF şi ESM", a spus Wen.

Mecanismului European de Stabilitate, un fond permanent cu resurse de 500 de miliarde de euro, urmează să intre în vigoare în iulie şi va înlocui EFSF, un fond temporar, folosit pentru a ajuta Irlanda, Portugalia dar şi pentru două pachete de împrumuturi financiare destinate Greciei.

China, cu rezerve valutare de 3.200 de miliarde de dolari, este văzută ca o potenţială sursă a fondurilor necesare pentru salvarea unor guverne din Europa.

Oficialii de la Beijing au afirmat repetat că susţin un euro stabil, iar potrivit majorităţii estimărilor, un sfert din rezervele valutare ale Chinei sunt investite în moneda europeană.

China a fost în mod constant reticentă în a face promisiuni clare pentru contribuţii la fondurile de salvare.

Merkel a a declarat reporterilor că liderii chinezi au subliniat, din nou, în discuţii că europenii trebuie să-şi facă întâi temele pentru a rezolva criza din zona euro.

Înaintea vizitei cancelarului german, puţină lume se aştepta la angajamente clare, iar întâlnirea este văzută mai mult ca un efort al Germaniei de a consolida încrederea Beijingului, în contextul încercărilor de a obţine sprijinul Chinei pentru euro.

Wen nu a precizat dacă statul asiatic va participa la o creştere cu 500 de miliarde de dolari a resurselor FMI, dar a declarat că susţine un rol mai important al instituţiei internaţionale în criza din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici