EDF, Areva şi companii din China construiesc cu 26 de miliarde de dolari o centrală nucleară în Marea Britanie

Compania de utilităţi Electricité de France (EDF) va construi, în parteneriat cu Areva (Franţa), China General Nuclear şi China National Nuclear, o nouă centrală nucleară în Marea Britanie, prima din ultimii 30 de ani, la un cost total de 16 miliarde de lire sterline (25,9 miliarde de dolari).

308 afișări
Imaginea articolului EDF, Areva şi companii din China construiesc cu 26 de miliarde de dolari o centrală nucleară în Marea Britanie

EDF, Areva şi companii din China construiesc cu 26 mld. dolari o centrală nucleară în Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul grupului de investitori vine după doi ani de negocieri intenese cu autorităţile britance, considerate un test al viabilităţii economice a energiei nuclerare în Europa de Vest, potrivit Wall Street Journal.

Grupul condus de EDF va construi două noi reactoare la Hinkley Point, în sud-vestul Angliei, unde deţine şi operează alte două reactoare. EDF va deţine 45-50% din proiect, compania de inginerie nucleară Areva va controla 10%, iar China General Nuclear şi China National Nuclear vor avea o participaţie de 30-40%, iar alţi parteneri pot prelua până la 15% din acţiuni.

Pe lângă costurile de construcţie estimate la 14 miliarde de lire, proiectul include şi cheltuieli preoperaţionale de 2 miliarde de lire, bani pe care EDF şi partenrii trebuie să-i aloce pentru achiziţii de terenuri, pentru pregătirea personalului şi pentru depozitarea deşeurilor nucleare.

Acordul cu guvernul de la Londra prevede şi un plan ulterior pentru alte două reactoare la Sizewell, în estul Angliei. Înţelegerea garantează EDF şi partenerilor un preţ de 89,5 lire pe MWh, în cazul în care este implementat şi proiectul de la Sizewell. În cazul în care al doilea proiect nu este pus în practică, cotaţia va fi de 92,5 lire pe MWh. Preţul se modifică în funcţie de inflaţie.

Contractul referitor la preţ va fi valabil 35 de ani şi va intra în vigoare după ce centrala nucleară va deveni operaţională. Dacă preţul energiei pe piaţă coboară sub cel stabilit în acord, guvernul va achita diferenţa, transferând costurile către consumatori.

EDF deţine şi operează în prezent 15 reactoare nucleare în Marea Britanie şi asigură 20% dn consumul de energie al ţării. Noua centrală ar genera 7% din producţia actuală a ţării, potrivit Financial Times.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici