Iaţeniuk: Conflictul din Ucraina perturbă un proiect important în domeniul gazelor de şist în estul ţării

Insurecţia din estul Ucrainei, în special în bastionul separatist Slaviansk, întârzie unul dintre marile proiecte în domeniul producerii gazelor de şist, lansat de această ţară cu scopul reducerii dependenţei faţă de Rusia, a declarat marţi premierul Arseni Iaţeniuk.

329 afișări
Imaginea articolului Iaţeniuk: Conflictul din Ucraina perturbă un proiect important în domeniul gazelor de şist în estul ţării

Arseni Iaţeniuk (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Oraşul, afectat de confruntări intense între armată şi separatişti, se află deasupra zăcământului Iuzivka, pentru care grupul anglo-olandez Shell a semnat cu statul, la începutul lui 2013, un contract uriaş în domeniul producţiei.

"Este oarecum dificil ca investitorii străini să producă gaze pe teritoriul Slavianskului", a recunoscut premierul în Parlament.

"Există probleme temporare şi exact acolo se află principalele rezerve de gaze de şist", a adăugat el.

Proiectul reprezintă o miză financiară importantă, deoarece statul ucrainean a estimat la începutul lui 2013 investiţii potenţiale în valoare de peste zece miliarde de dolari, iar producţia potenţială între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi pe an.

Pe lângă încărcătura simbolică puternică, el reprezintă unul dintre multiplele proiecte lansate în ultimii ani de către autorităţile ucrainene cu scopul de a reduce dependenţa ţării faţă de gazele naturale ruseşti, care au provocat frecvent "războaie ale gazelor".

Ziarul Dzerkalo Tyjnia îşi exprima recent uimirea, întrebându-l pe ambasadorul Statelor Unite în Ucraina Geoffrey Pyatt ce părere are despre coincidenţa "stranie" dintre rolul central jucat de către oraşul Slaviansk în rebeliune şi faptul că acesta constituie centrul zăcământului de gaze.

Răspunzând întrebării, Pyatt a îndepărtat orice legătură de tip cauză-efect. "Mie mi se pare că problemele sale economice (...) explică faptul că Slavianskul se află în centrul acestei instabilităţi", a declarat ambasadorul american.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici