Jumătate dintre români cred că preţurile la alimente şi produse nealimentare au crescut pe criză

Aproximativ jumătate dintre români cred că în perioada crizei preţurile la produsele alimentare şi nealimentare au fost majorate, în timp ce peste 40% consideră că au rămas neschimbate, iar 46% au observat mai multe promoţii, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Mercury Research.

31 afișări
Imaginea articolului Jumătate dintre români cred că preţurile la alimente şi produse nealimentare au crescut pe criză

Jumătate dintre români cred că preţurile la alimente şi produse nealimentare au crescut pe criză (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Studiul, realizat la sfârşitul lunii octombrie 2009, pe un eşantion de 780 de persoane, a urmărit percepţiile românilor peste 18 ani privind măsurile luate de companiile de bunuri de larg consum în perioada de criză în comparaţie cu perioada de dinainte.

Astfel, 49% dintre respondenţi au apreciat că preţurile la produsele alimentare au crescut, în timp ce 44% au remarcat o majorare la cele nealimentare.

De asemenea, 43% consideră că în perioada crizei preţurile la produsele alimentare au rămas neschimbate, iar 7% au remarcat o diminuare a preţurilor.

Pentru produsele nealimentare, 45% au afirmat că preţurile au rămas la fel, iar 12% că sunt mai mici.

Pe de altă parte, consumatorii sunt de părere că recesiunea a adus mai multe promoţii, oferte speciale, tombole şi concursuri la produsele alimentare şi nealimentare. Mai exact, 46% dintre români au remarcat o creştere a numărului de promoţii la produsele alimentare, iar 40% dintre cei chestionaţi au declarat că au fost mai multe oferte speciale pentru cele nealimentare.

"Gama de produse alimentare nu s-a diversificat în perioadă de criză, conform declaraţiilor a 54% dintre românii din urban, în timp ce 36% au observat sortimente noi. Situaţia este asemănătoare pentru produsele nealimentare, unde peste jumătate (57%) nu au observat produse noi, în comparaţie cu 36% care consideră că au apărut mai multe sortimente în perioada de criză", se arată în studiu.

Studiul a relevat că numărul de reclame nu a fost perceput ca fiind mai mic în perioada crizei faţă de cea premergătoare acesteia.

"La produsele alimentare, aproape jumătate dintre românii cu vârsta peste 18 ani din mediul urban (49%) consideră că numărul de reclame difuzate la TV a rămas la fel, urmaţi de cei care cred că au fost mai multe reclame în această perioada (39%). Percepţia cu privire la reclamele la produsele nealimentare este asemanătoare - 51% nu au observat nicio diferenţă, 39% consideră că au fost mai multe reclame TV, iar 10% mai puţine", potrivit analizei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici