Moody's a retrogradat 13 bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa Sanpaolo

Moody's a coborât ratingurile a 13 bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa Sanpaolo, cele mai mari bănci din ţară, din cauza situaţiei financiare dificile a guvernului de la Roma.

249 afișări
Imaginea articolului Moody's a retrogradat 13 bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa Sanpaolo

Moody's a retrogradat 13 bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa Sanpaolo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ratingurile pentru credite şi depozite ale UniCredit şi Intesa au fost coborâte cu câte două trepte, la "Baa2", potrivit unui comunicat al Moody's, citat de Bloomberg.

Moody's retrogradează cele două bănci pentru a doua oară în două luni. Perspectiva atribuită noilor ratinguri este negativă, în linie cu cea acordată guvernului.

Agenţia a coborât vineri ratingul Italiei cu două trepte, la "Baa2", penultimul nivel din categoria "investment grade" a activelor recomandate pentru investiţii pe termen lung. Decizia a fost motivată de situaţia economică dificilă şi şomajul ridicat din ţară.

"În pofida operaţiunilor internaţionale substanţiale a UniCredit, expunerea importantă pe piaţa locală presupune că ratingul este limitat de cel al guvernului. Afacerile Intesa sunt aproape integral pe piaţa autohtonă", potrivit Moody's.

Alături de UniCredit şi Intesa, Moody's a mai retrogradat alte 11 bănci italiene.

Investitorii dau tot mai puţină atenţie concluziilor agenţiilor de rating şi se bazează în tot mai mare măsură pe propriile analize. În luna mai, după ce Moody's a retrogradat cele mai mari bănci din Europa de Nord, costurile de finanţare ale acestora au scăzut, iar acţiunile au crescut. Costurile de finanţare ale Italiei şi Spaniei au scăzut de asemenea după retrogradările operate de Moody's în acest an.

În luna mai, agenţia a coborât ratingurile a 26 de bănci italiene, inclusiv UniCredit şi Intesa, din cauza profiturilor tot mai slabe şi perspectivelor economice nefavorabile ale Italiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici