Secretarul american al Energiei: Gazul american este mai fiabil pentru Europa decât cel rusesc, chiar dacă este mai scump

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a declarat joi că exporturile de gaze lichefiate americane către Europa sunt mai fiabile decât cele ruseşti, chiar dacă acestea sunt mai scumpe.

241 afișări
Imaginea articolului Secretarul american al Energiei: Gazul american este mai fiabil pentru Europa decât cel rusesc, chiar dacă este mai scump

Secretarul american al Energiei: Gazul american este mai fiabil pentru Europa decât cel rusesc

Exporturile de gaze din Statele Unite către UE au crescut, în urma întâlnirii ce a avut loc în iulie anul trecut, între preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi preşedintele Donald Trump, organizată cu scopul dezamorsării tensiunilor comerciale. În cadrul întâlnirii, Trump şi Juncker au garantat că nu vor exista noi tarife vamale suplimentate, după introducerea anterioară a celor de pe oţel şi aluminiu, care au generat temeri legate de un război comercial. Ca parte a armistiţiului, ţările UE au aprobat, luna trecută, începerea negocierilor comerciale cu Washington.

„Dacă doar tariful scăzut al ofertei este tot ce vă interesează, atunci nu veţi cumpăra un BMW sau un Mercedes-Benz sau altă marcă de automobile de calitate superioară din Uniunea Europeană”, a declarat Perry într-o conferinţă de presă la Bruxelles, în timpul discuţiilor. „S-ar putea să cumpăraţi mai ieftin din altă parte, dar ar putea să nu fie de încredere, iar acest argument se aplică şi gazelor ruseşti”, a spus el.

Comisarul UE pentru energie, Miguel Arias Canete, a afirmat că sporirea exporturilor de gaze din SUA a fost explicabilă. „Diversificarea este importantă nu numai pentru securitatea aprovizionării, ci şi pentru concurenţă”, a spus comisarul spaniol. Canete a evidenţiat, de asemenea, diminuarea dependenţei UE de Rusia, care rămâne cel mai mare furnizor de gaz pentru uniune.

Preocupările legate de Rusia au crescut brusc în 2014, când Moscova a anexat Peninsula Crimeea din Ucraina, ţară care nu este membră UE şi care reprezintă o cale esenţială pentru livrările ruseşti de gaze către Europa. De când Donald Trump a devenit preşedinte, în 2017, administraţia sa a făcut lobby pentru a opri gazoductul rusesc Nord Stream 2 în Europa.

Începând cu luna iulie, Comisia Europeană a declarat că importurile cumulate de gaz natural lichefiat din UE au crescut cu 272%, faţă de perioada anterioară, până la un total de 10,4 miliarde de metri cubi. Comisia a afirmat că SUA este cel de-al treilea furnizor european de gaz natural lichefiat, cu o cotă de 12,6% din importuri, până în prezent în acest an.

De asemenea, UE a declarat că este pregătită să „faciliteze” mai multe astfel de importuri „dacă condiţiile de piaţă sunt corecte şi preţurile competitive”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici