Statele membre UE au ajuns la un acord de principiu asupra noilor sancţiuni împotriva Rusiei

Ambasadorii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene (UE) au aprobat vineri seara, la Bruxelles, noi sancţiuni economice împotriva Rusiei ca urmare a subminării suveranităţii Ucrainei, în pofida semnării unui armistiţiu între Kiev şi rebelii proruşi, au anunţat surse diplomatice, citate de AFP.

1514 afișări
Imaginea articolului Statele membre UE au ajuns la un acord de principiu asupra noilor sancţiuni împotriva Rusiei

Statele membre UE au ajuns la un acord de principiu asupra noilor sancţiuni împotriva Rusiei

"Există un acord de principiu asupra noilor sancţiuni. O decizie finală va fi luată luni, prin procedură scrisă", a declarat pentru AFP un diplomat european, sub acoperirea anonimatului.

Preşedinţii în exerciţiu ai Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi Consiliului European, Herman Van Rompuy, "îi vor informa pe şefii de stat şi de guvern într-o scrisoare trimisă în cursul acestei seri (vineri)", a precizat sursa citată.

Ambasadorii "au aprobat în cursul acestei seri (vineri) un ansamblu de măsuri restrictive adiţionale în raport cu situaţia din Ucraina", a anunţat o altă sursă diplomatică europeană.

"Pachetul cuprinde măsuri consolidate vizând accesul la pieţele de capital, apărarea, bunurile cu dublu uz civil şi militar şi tehnologiile sensibile, dar şi o nouă listă cu persoane ce vor fi adăugate pe lista cu sancţiuni ţintite (îngheţarea averilor, interdicţii de viză", a precizat această sursă.

Textul va fi finalizat la sfârşitul săptămânii, iar o procedură scrisă de adoptare va fi anunţată luni dimineaţa. După ce vor fi adoptate oficial, aceste noi măsuri vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE, fapt ce va permite intrarea lor în vigoare, probabil de marţi, potrivit aceleiaşi surse.

"Aceasta este dovada că guvernele din cadrul UE sunt pregătite să facă ceea ce trebuie pentru a-i arăta Rusiei consecinţele sancţiunilor sale", a apreciat o a treia sursă diplomatică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici