COMENTARIU Lelia Munteanu: Vizită (nu prea) discretă: Bibi la Neom

1031 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Vizită (nu prea) discretă: Bibi la Neom

COMENTARIU Lelia Munteanu: Vizită (nu prea) discretă: Bibi la Neom

Însoţit de şeful Mossad, Yossi Cohen, şi de generalul Avi Bluth, premierul Israelului a decolat duminică la ora 19.50 de pe Aeroportul Internaţional Ben Gurion din Tel Aviv, la bordul avionului privat aparţinând omului de afaceri Udi Angel, şi a aterizat în Arabia Saudită la 20.30. Delegaţia s-a întors acasă după miezul nopţii.

Întâlniri secrete la diverse niveluri au tot avut loc în cursul ultimilor ani, probabil un deceniu. Dacă ar fi trebuit păstrat şi secretul celei de duminică, ar fi fost păstrat. E prima oară când cenzura militară israeliană permite confirmarea unei întâlniri. Înclin să cred că „cenzura militară” e Netanyahu, care i-a permis consilierului său de presă, Topaz Luk, să tweetuie: „Gantz (ministrul Apărării, care n-a fost informat de întâlnire, n.m.) face politică, în timp ce Netanyahu face pace”. Confruntat cu întrebări referitoare la vizita în Arabia Saudită, Bibi n-a răspuns, însă  a afişat zâmbetul unui motan care tocmai a înghiţit canarul.

Locul întrevederii cu prinţul moştenitor Muhammad bin Salman: oraşul Neom (un nume greco-arab, în traducere Neo Mustaqbal, Noul Viitor), cel mai modern din lume, unul dintre megaproiectele care poartă semnătura prinţului (conducătorul de facto al Regatului).

Temele comune sunt Iranul, agricultura, clima şi economia. Prezenţa unui general în delegaţia Regelui Bibi indică faptul că unul dintre punctele agendei de lucru ar fi putut să fie importurile saudite de tehnologie militară din Statele Unite (de faţă a fost şi Secretarul de Stat Pompeo).

Regele Arabiei Saudite a declarat în câteva rânduri că va încheia un tratat de pace cu Israelul, cu condiţia ca palestinienii să obţină propriul stat (deziderat tot mai îndepărtat). Prinţului moştenitor, mentorat de moştenitorul Emiratelor, îi convine însă actuala stare de fapt – o relaţie de comunicare tacită între Ierusalim şi Riyadh – care speră să-i menţină, şi sub mandatul lui Biden, statutul de putere curtată de americani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici