COMENTARIU Marius Oprea: Cei care mor de Covid acasă nu există pentru DSP, ca să nu strice statisticile şi să perturbe alegerile

Crista Bilciu, regizor şi dramaturg din Tîrgu Mureş a trecut printr-o situaţie tragică, o situaţie care depăşeşte înţelegerea şi demonstrează incapacitatea instituţiilor statului în lupta cu pandemia. Şi o plauzibilă măsluire a realităţii cu privire la rata îmbolnăvirilor.

660 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Marius Oprea: Cei care mor de Covid acasă nu există pentru DSP, ca să nu strice statisticile şi să perturbe alegerile

COMENTARIU Marius Oprea: Cei care mor de Covid acasă nu există pentru DSP, ca să nu strice statisticile şi să perturbe alegerile

Preşedintele Iohannis şi ”guvernul său” sînt paraleli cu realitatea: pe preşedinte îl interesează doar alegerile şi-n rest ne îndeamnă obsesiv să ne spălăm pe mîini, iar guvernul aşteaptă un miracol. Incredibila experienţă personală a regizoarei Cristina Bilciu, amplificată de ineficienţa instituţiilor statului,  arată cea mai crasă incompetenţă a administraţiei faţă de oameni şi de tragediile prin care trec aceştia, singuri de fapt, în lupta cu pandemia.

Sîmbătă la 10 dimineaţa, în timpul în care prin bisericile din România se mai citeau pomelnicele de ”Sîmbăta morţilor”, Crista Bilciu posta pe pagina ei de facebook un mesaj tulburător: ”Bunica mea a murit în noaptea asta. Noi avem covid: mama, tata, eu. Şi bunica. Acum cîteva zile, medicul de familie, auzind că avem febră, lipsă totală de gust şi de miros a zis să sunăm la DSP, pentru că sigur e covid. DSP a zis să ne testăm pe banii noştri, la privat. Le-am spus că pensiile alor mei de 700-1000 lei sigur nu fac faţă la atîtea teste covid. Nu ne-am testat, am preferat să cumpăr medicamentele şi vitaminele din protocolul de covid. Acum bunica a murit. Cei de la 112 au zis să contactez DSP-ul. DSP nu mă crede că avem covid, în continuare nu ne testează dacă nu sîntem contacţi direcţi cu cineva, care are testul făcut. Eu nu pot suna la pompe funebre fără dovadă de covid si nu cred că ar fi bine să mint, că nu avem. Sîntem blocaţi în sistem. Noi sîntem la Tîrgu-Mureş, bunica e cu noi în cameră, dar medicul ei de familie e la ţară, într-o comună de unde e bunica, nu poate fi contactată decît prin dispensar, care e închis pînă luni. Şi noi nu putem dovedi că avem şi că avea covid. Ce ne facem? Să mă ajute cineva care ştie ce e de făcut”.

Sfaturile au curs, în peste 800 de reacţii, dar în cele din urmă nu autorităţile au fost cele care au intervenit, ci presa. Postarea Cristei a fost preluată de presă şi abia apoi, la o oră, regizoarea din Tîrgu Mureş a fost contactată de prefect şi de şeful DSP, doctorul Iuliu Moldovan. De unde pînă atunci, mai uşor vorbeai cu sfinţii decît cu acesta din urmă, s-a promis ”rezolvarea situaţiei”. Pînă să se ajungă aici, după ce s-a îmbolnăvit de covid familia ei, Crista Bilciu a fost singură în confruntarea cu pandemia. Ieri, cînd bunica ei s-a simţit foarte rău, a chemnat salvarea. A venit un echipaj, care doar ”au privit-o”. I-au spus Cristei Bilciu să-i dea vitamine şi să o hrănească. Probabil a fost ultima ei masă, a unei vîrstnice lăsată cu bună ştiinţă în voia sorţii. Căci Crista şi părinţii, bolnavi şi ei, nu aveau cum face mare lucru pentru aceasta. În afară de a se ruga pentru ea şi a-aprinde o lumînare, după ce s-a stins, total ignorată de statul care ne poartă de grijă. Şi să aştepte, la un priveghi care putea continua cine ştie cît, dacă nu ar fi fost facebook-ul şi presa. Cîte asemenea cazuri nu se mai petrec însă în ţară, fără să ştim de ele?

Sistemul e blocat în ”proceduri” şi ”protocoale” idioate, se împotmoleşte în incompetenţa unor persoane numite doar pe criterii politice. Ţara, în confruntarea cu Covid-ul, pare să înregistreze mai multe îmbolnăviri din cauza sistemului, decît din cauza virusului.

La Tîrgu Mureş cazul Cristei nu e unic. Gyorgy Emil, preşedintele sindicatului de la Aeroport a prezentat la Mediafax cazul unui coleg de-ai săi, suspect de Covid, fiind contact direct. Izolat la domiciliu, pentru că de la DSP nu a primit niciun semn, liderul sindical de la Aeroport s-a dus el însuşi la Direcţie şi a reuşit să stea de vorbă cu doctorul Moldovan. I-a explicat că angajaţilor, conform unui protocol, le plăteşte regia testul, DSP-ul trebuie doar să întreprindă ceva ca acesta să fie făcut. Pericolul unei răspîndiri comunitare nu poate fi neglijat, la Aeroport. Răspunsul a fost şocant, venind din partea unui medic: ”Nu ne permite protocolul aşa ceva. Lucrăm la răspunsul la adresa D-voastră, dar, deoarece vine sîmbătă şi duminică, zile libere, răspunsul va veni abia luni sau marţi”. Între timp, virusul, care nu ştia de week-end-ul de la DSP, se putea plimba liber prin aeroport. Singurul conştient de pericol, liderul sindical a încercat la prefectură. ”Doamna prefect e într-o şedinţă”. A fost amînat, tot pe motiv de ”zi scurtă”, ”săptămîna viitoare”. A prezentat cazul şefei de cabinet şi fost sunat, mai tîrziu, de doctorul Moldovan, care i-a propus să ”cadă la pace”, pentru că fusese sunat de la Prefectură să ”rezolve situaţia”: să facă persoana în cauză o solicitare de testare şi să aştepte, ori, mai rapid, să solicite o testare la domiciliu, contra cost, din partea unei clinici private. Clinica privată contactată a răspuns că ei nu pot face testări la domiciliu, pentru că ”nu ne dă voie DSP-ul”. Ca urmare, totul ”s-a rezolvat: nu se poate”, iar virusul s-a plimbat trei-patru zile, nestingherit, prin Aeroportul Tîrgu Mureş.

Virusul nu ştie nici de week-end, nici de protocoale, de proceduri care par a fi fost făcute mai degrabă pentru a-l ajuta să se răspîndească. Aceste două cazuri pot demonstra un fapt care trebuie să ne dea de gîndit: DSP-urile ţin ”sub control” situaţia nu pentru a combate Coronavirsul, ci pentru a menţine un monopol asupra informaţiei, cu privire la dimensiunile reale ale răspîndirii bolii. Dacă lucrurile stau aşa şi cinismul autorităţilor a mers pînă acolo încît se încearcă ascunderea adevărului, fără îndoială că politicul va da socoteală. Căci nici bolnavii, nici cei morţi acasă, în afara statisticilor, numai din cauza unei clase politice orbite de lupta pentru putere şi a sistemului blocat, ineficient şi incompetent pe care l-a produs, nu pot fi ascunşi sub preş. Au demonstrat-o cele două poveşti din Tîrgu Mureş.     

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici