COMENTARIU Sorin Avram | Petre Daea: Cele cinci ţări afectate de importurile de cereale ucrainene vor primi 100 de milioane de euro. Fermier român: 100 de milioane de euro costă Neymar

1119 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Sorin Avram | Petre Daea: Cele cinci ţări afectate de importurile de cereale ucrainene vor primi 100 de milioane de euro. Fermier român: 100 de milioane de euro costă Neymar

Conform ministrului Agriculturii, Petrea Daea, este posibil ca până pe 5 iunie să fie interzise importurile de grâu, porumb, floarea-soarelui, rapiţă şi ulei de floarea-soarelui din Ucraina în România. Comisia Europeană ar putea lua această decizie dacă statele membre care au decis unilateral să interzică importurile nu vor renunţa la blocarea tranzitului cerealelor din Ucraina. Domnul Daea a participat ca spectator, şi nu ca factor de decizie, la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles, şi a mai spus că cele cinci cinci ţări vecine cu Ucraina prin care trec cerealele şi, uneori, se împiedică şi-şi găsesc adăpost în ţările respective vor beneficia de un sprijin financiar total de 100 de milioane de euro. Mai trebuie de adăugat că acelaşi ministru-spectator a afirmat că pe teritoriul României au intrat 7,3 milioane tone de cereale din Ucraina, din care două milioane de tone au refuzat să plece mai departe. Cât înseamnă asta în bani pierduţi de fermierii români, Petre Daea nu a mai spus.

În cel mai fericit caz, suma de 100 de milioane de euro se va împărţi la cinci în mod egal, ceea ce înseamnă că fermierilor români le vor reveni 20 de milioane de euro. Şi-acum o scurtă pauză de publicitate pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Ministerul condus de Cseke Attila a anunţat că, la propunerea sa, Guvernul a aprobat ”fonduri suplimentare pentru restaurarea Cazinoului din Constanţa. Astfel, valoarea totală reavizată pentru acest obiectiv de investiţii este de 236.230.000 lei”. Asta înseamnă cam 47 milioane de euro! Cam mare diferenţa între 47 de milioane şi 20 de milioane, la fel şi cea dintre salvarea de la moarte a unui cazinou şi cea de salvare de la pieire a unei componente importante a economiei româneşti. Bun, la cele 20 de milioane de euro anunţate astăzi de ministrul-spectator ar mai trebui adăugate cele 10 milioane de euro promise iniţial de Comisia Europeană şi cele 10 milioane promise de Guvernul României.

După anunţul lui Petrea Daea privind noul ajutor financiar de la Bruxelles l-am sunat pe unul dintre fermierii care traversează o perioadă foarte grea ca să îl întreb dacă a desfăcut sticla de şampanie pentru a sărbători, însă l-am găsit pe acesta mai aproape de sticla de vin obişnuit, cu ajutorul căreia omul de rând îşi îneacă amarul. Fermierul mi-a spus: ”Praf în ochi. Neymar costă 100 de milioane de euro. Ne vor pune pe chituci. La toamnă, kilogramul de grâu va costa un leu. 1.000 de lei tona. Noi scoatem cam cinci tone de grâu şi băgăm 5.000 de lei. Deci, nu vom câştiga nimic. Să dea Dumnezeu să greşesc, dar nu cred. Lumea îmi spune că sunt pesimist, dar eu sunt realist”.

Fermierul supărat a mai spus că în loc de ajutoare de la Bruxelles şi de la Bucureşti ar fi trebuit ca transporturile de cereale din Ucraina să fie sigilate la intrarea în ţară şi monitorizate, iar depozitele din ţara noastră care ar fi achiziţionat respectiva marfă să fie ameninţate cu închiderea şi cu amenzi uriaşe.

Acum mai rămâne ca PSG să-i dea dezlegare lui Neymar, iar fotbalistul să aleagă echipa la care va dori să evolueze: Rapid Bucureşti, Lech Poznan sau Ferencsvaros Budapesta. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici