LIVE TEXT  Video A 22-a zi de război în Ucraina. Zeci de oameni nevinovaţi au fost ucişi joi. Rusia continuă să bombardeze principalele oraşe ucrainene, declarând că totul "merge conform planului". Erdogan îi aşteaptă pe cei doi lideri la discuţii

  • Moscova nu a reuşit încă să captureze niciunul dintre cele mai mari oraşe ale Ucrainei în urma invaziei sale
  • Forţele de la Kremlin şi-au continuat bombardamentele asupra oraşelor asediate, inclusiv bombardarea intensificată a capitalei Kiev
  • Civilii din Izium, în estul Ucrainei, „sunt în pragul unui dezastru umanitar”
  • Coridoarele de evacuare nu au funcţionat miercuri, a declarat Volodimir Zelenski
15529 afișări

UPDATE 23:25 Volodimir Zelenski şi poporul Ucrainei sunt propuşi pentru a fi nominalizaţa la Premiul Nobel pentru pace. Membrii Parlamentului European şi foşti oficiali mondiali s-au adresat Comitetului Nobel cu o scrisoare corespunzătoare.

UPDATE 23:10 Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat discriminarea împotriva imigranţilor din Rusia şi a spus că doar Putin este responsabil pentru război. "Vom oferi sprijin rapid şi fără complicaţii persoanelor care fug din Ucraina" a declarat cancelarul Germaniei.

UPDATE 22:30 Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a declarat joi seară că este de acord cu "opinia" exprimată miercuri de preşedintele SUA, Joseph Biden, privind comiterea de către Rusia a unor "crime de război" în Ucraina.

UPDATE 21:50 Primarul Cernigău, Vladislav Atrosenko, a declarat că peste 200 de civili au murit deja în oraş în timpul războiului. „Situaţia este extrem de complicată. Am crescut semnificativ intensitatea bombardamentelor zonelor rezidenţiale din tot oraşul din toate tipurile de arme - atât artilerie, cât şi aviaţie. Oraşul este în flăcări în multe locaţii: clădirile rezidenţiale şi magazinele sunt în flăcări", a spus el într-un interviu pentru Suspilny.

UPDATE 21:00 Kremlinul a declarat că afirmaţia lui Joe Biden potrivit căreia preşedintele Vladimir Putin este un "criminal de război" pentru invadarea Ucrainei este o remarcă de neiertat din partea liderului unei ţări care a ucis civili în conflicte din întreaga lume.

UPDATE 20:30 Un cetăţean american se numără printre persoanele ucise joi în oraşul Cernîhiv din nordul Ucrainei, a declarat poliţia ucraineană.

UPDATE 19:45 Până în prezent, doar 3 state din NATO au votat decizia instituirii unui No Fly Zone deasupra Ucrainei. Este vorba de statele baltice: Letonia, Estonia şi Lituania.

UPDATE 19:30 Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe, a afirmat, joi după-amiază, că ar fi posibil un summit al preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, dacă delegaţiile celor două ţări ajung la un acord în cursul negocierilor pentru încetarea conflictului militar.

UPDATE 19:00 Autorităţile din oraşul asediat Mariupol declară că până la 90% din clădirile din oraş au fost distruse de forţele ruseşti. Aproximativ 30.000 de persoane au părăsit oraşul, în timp ce peste 350.000 de oameni ar fi încă în adăposturile din oraş.

UPDATE 18:00 Cel puţin 21 de persoane au fost omorâte în timpul bombardamentelor de joi din localitatea Merefa, aflată în apropierea oraşului Harkov, anunţă CNN.

UPDATE 17:30 Preşedintele turc Tayyip Erdogan s-a oferit, joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul rus Vladimir Putin, să-l primească pe acesta şi pe liderul ucrainean Volodymyr Zelenskiy pentru discuţii, potrivit biroului său.

UPDATE 14:00 Secretarul general al ONU Jens Stoltenberg şi cancelarul german Olaf Scholz s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta despre atacul Rusiei asupra Ucrainei. Scholz a reiterat că NATO nu se va angaja în ostilităţi, dar a spus că Occidentul va continua să ofere Ucrainei asistenţă financiară, umanitară şi militară. 

UPDATE 13:00 În Cernigău, 53 de persoane au murit sub bombardamente în timpul zilei, joi.

UPDATE 12:30 În ultimele 24 de ore, forţele de ocupaţie ruse au lansat din nou 49 de bombardamente în regiunea Harkov. În acelaşi timp, numărul bombardamentelor de la mai multe lansatoare de rachete (BM-21) a crescut de aproximativ 10 ori. 

Ministerul de Externe al Rusiei spune că furnizarea de arme din Statele Unite către Ucraina va deveni un factor destabilizator şi poate avea „consecinţe periculoase”.

UPDATE 12:00 Ministrul Apărării al Ucrainei a declarat că Kremlinul este „adevăratul Hitler de astăzi” şi Putin trebuie să fie recunoscut drept criminal de război. Reznikov spune că trupele ruse comit genocid împotriva ucrainenilor la Mariupol, iar scopul Rusiei a fost distrugerea Ucrainei.

UPDATE 11:30 La Herson, invadatorii ruşi au scos steagul Ucrainei de pe clădirea administraţiei oraşului.

UPDATE 9:00 În oraşul Merefa, ruşii au distrus o şcoală şi o casă de cultură. Au bombardat acest oraş din regiunea Harkov joi dimineaţa. Casele din apropiere au fost şi ele avariate.

UPDATE 06:30 Astăzi va avea loc o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aborda criza umanitară din Ucraina, care se intensifică. SUA, Marea Britanie, Franţa, Irlanda, Norvegia şi Albania au solicitat această reuniune, relatează surse diplomatice, ca urmare a intensificării bombardamentelor asupra zonelor civile în ultimele zile.

SUA, Marea Britanie şi Franţa sunt membri permanenţi ai Consiliului, alături de Rusia şi China. Rusia deţine în continuare preşedinţia Consiliului de Securitate pentru luna martie, ceea ce înseamnă că progresul privind unele rezoluţii a fost blocat.

De asemenea, s-a raportat că sunt în curs de desfăşurare discuţii pentru a stabili o ocazie pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski de a vorbi în faţa Adunării Generale a ONU, care este formată din toate statele membre.

UPDATE 5:00 Coridoarele de evacuare nu au funcţionat miercuri, deoarece armata rusă nu a încetat bombardamentele, a declarat Volodimir Zelenski. "Suntem pregătiţi să scoatem oamenii şi să trimitem ajutoare umanitare. Dar nu putem expune oamenii la bombardamente pe drum" a adăugat preşedintele Ucrainei

UPDATE 02:30 Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Albania, Norvegia şi Irlanda au solicitat joi o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza deteriorării situaţiei umanitare din Ucraina , au declarat surse diplomatice

„Rusia comite crime de război şi vizează civili”, a declarat misiunea diplomatică britanică la ONU pe contul său de Twitter. „Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei este o ameninţare pentru noi toţi”.

UPDATE 02:10 Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că forţele armate ruse ar putea folosi mai multe avioane decât era planificat. Prin urmare, ar putea folosi arme mai vechi, mai puţin precise, care sunt mai puţin eficiente din punct de vedere militar şi mai susceptibile de a ucide civili.

UPDATE 01:45  Ministrul de Externe al Franţei,  Jean-Yves Le Drian, a declarat că Rusia doar se preface că negociază cu Ucraina în cadrul discuţiilor purtate între cele două ţări în ultimele zile. "Nu există decât o singură urgenţă: încetarea focului, încetarea focului, încetarea focului. ... Doar pe această bază se poate negocia, pentru că nu se negociază cu arma la tâmplă". Acesta a avertizat armata rusă să nu utilizeze arme chimice împotriva Ucrainei, lucru care ar duce la sancţiuni mai dure. 

UPDATE 01:30 Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri o asistenţă suplimentară a SUA pentru Ucraina, inclusiv drone, iar două surse au declarat pentru CNN că, în special, SUA vor furniza drone Switchblade, care sunt aşa-numite drone mici, portabile, aşa-numite kamikaze sau sinucigaşe, care poartă un focos şi detonează la impact.

UPDATE 01:15 „Ucraina plăteşte acum pentru eşecul Occidentului împotriva lui Putin”, a spus premierul britanic Boris Johnson. El a remarcat că Putin nu va putea zdrobi şi cuceri Ucraina, pentru că ucrainenii au arătat în principiu că au un spirit de neînfrânat.

UPDATE 01:00 Volodimir Zelenski a susţinut un discurs cu privire la rezultatele celei de-a 21-a zile de război. „Priorităţile mele în negocieri sunt absolut clare. Sfârşitul războiului, garanţii de securitate, suveranitate, restabilire a integrităţii teritoriale, garanţii reale pentru ţara noastră, protecţie reală pentru ţara noastră” a transmis preşedintele Ucrainei. 

UPDATE 00:50 China nu va ataca niciodată Ucraina şi o va sprijini economic şi politic, a declarat Fan Xiangong, reprezentantul Chinei în Ucraina, la o întâlnire la Administraţia Militară Regională din Lviv.

UPDATE 00:40 Până în dimineaţa zilei de 16 martie, 103 copii au murit şi peste 100 au fost răniţi în agresiunea armată a Rusiei. Majoritatea copiilor au fost afectaţi în regiunile Kiev, Harkov, Doneţk, Cernihiv, Sumi, Herson, Mykolaiv şi Jytomyr.

Atentatele şi bombardamentele au afectat peste 400 de instituţii de învăţământ, dintre care 59 au fost complet distruse. Cel mai mare număr de distrugeri a fost în Doneţk - 119, Harkov - 50, Mykolaiv - 30, Sumy - 28, Kiev - 35, Herson - 21 şi în Kiev - 24. Au fost bombardate 11 instituţii medicale şi 3 centre de reabilitare, inclusiv pentru copiii cu dizabilităţi, potrivit autorităţilor ucrainene. 

UPDATE 00:30 Ucraina a predat nouă soldaţi ruşi capturaţi pentru a obţine libertatea primarului oraşului Melitopol, care a fost reţinut săptămâna trecută, a declarat miercuri agenţia de presă ucraineană Interfax, care a citat un oficial de rang înalt. Biroul preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat anterior că primarul Ivan Fedorov a fost eliberat, dar nu a oferit detalii.

"Ivan Fedorov a fost eliberat din captivitatea rusă. Pentru el, Rusia a primit nouă soldaţi capturaţi care s-au născut în 2002 şi 2003. Aceştia sunt de fapt copii", a declarat Darya Zarivnaya, consilier de presă al lui Zelenski, citată de Interfax Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE 00:10 Civilii din Izium, în estul Ucrainei, „sunt în pragul unui dezastru umanitar”, spune Amnesty International. Organizaţia a intervievat locuitorii evacuaţi din oraş, care a fost asediat de forţele ruse.

Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est şi Asia Centrală, a declarat că „mărturiile pe care le-am adunat de la Izium dezvăluie teroarea trăită de populaţia civilă a oraşului, blocată în subsolurile lor, aproape fără hrană sau apă şi sub atac constant”.

„Izium şi alte oraşe din prima linie au nevoie acum urgent de coridoare umanitare pentru a permite evacuarea în siguranţă a civililor care doresc să plece şi livrarea de provizii umanitare să ajungă la cei care rămân în urmă”, a spus ea într-un comunicat.

Faptul că preşedintele american Joe Biden l-a calificat miercuri pe liderul rus Vladimir Putin drept criminal de război este "de neiertat", a declarat Kremlinul, care a insistat că războiul din Ucraina "merge conform planului", în contextul în care se vorbeşte despre un compromis la negocierile de pace.

Moscova nu a reuşit încă să captureze niciunul dintre cele mai mari oraşe ale Ucrainei în urma invaziei sale care a început la 24 februarie, cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, ridicând temerile privind un conflict mai amplu în Occident, nemaiîntâlnit timp de decenii.

Forţele de la Kremlin şi-au continuat bombardamentele asupra oraşelor asediate, inclusiv bombardarea intensificată a capitalei Kiev, în timp ce peste 3 milioane de ucraineni au fugit şi sute de persoane au murit.

Rezumatul zilei 21:

  • Volodimir Zelenski a ţinut un discurs istoric în faţa Congresului American: Chiar acum se decide destinul ţării noastre, destinul poporului nostru
  • Preşedintele ucrainean a spus că invazia Ucrainei de către Rusia este mai mult decât despre Ucraina, este vorba despre democraţie, libertate şi alegerea propriei căi
  • Zelenski: Ceea ce se întâmplă în Ucraina este ceva ce Europa nu a mai văzut în 80 de ani
  • Preşedintele Joe Biden l-a numit pentru prima dată pe Vladimir Putin "criminal de război"
  • Oficial din Ucraina: Rusia a bombardat teatrul din oraşul ucrainean Mariupol. Erau sute de oameni în adăpost
  • Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a declarat că că Rusia trebuie să „suspende imediat operaţiunea militară lansată la 24 februarie 2022 pe teritoriul Ucrainei”
  • Putin a dat noi declaraţii controversate: Ucraina a coordonat şi o reţea de zeci de laboratoare, unde, sub conducerea şi sprijinul financiar al Pentagonului, s-au desfăşurat programe biologice militare, inclusiv experimente cu tulpini de coronavirus, antrax, holeră, pestă porcină africană şi alte boli mortale
  • Cel puţin 10 civili au fost ucişi la Cernigău. Soldaţii ruşi au tras asupra lor focuri de armă
  • Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis excluderea Rusiei din organizaţie
  • Statul Major ucrainean a declarat că Rusia a pierdut 40% din forţa de invazie

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici