Acord electoral între partidul lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului

Partidul Libertăţii (PdL, centru-dreapta) şi mişcarea populistă Liga Nordului au încheiat un acord electoral în vederea alegerilor din februarie, a anunţat luni fostul preşedinte al Consiliului Silvio Berlusconi contactat de postul privat de televiziune RTL.

166 afișări
Imaginea articolului Acord electoral între partidul lui Silvio Berlusconi şi Liga Nordului

Silvio Berlusconi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Habemus papam în această noapte. A fost semnat un acord între noi şi Carroccio (nume dat Ligii Nordului, n.red.). Am semnat în persoană şi, în numele Ligii Nordului a semnat (fostul ministru de Interne în Guvernul lui Berlusconi) Roberto Maroni, care va fi candidat în Lombardia. Eu voi fi liderul moderaţilor", a declarat Il Cavaliere.

Numele preşedintelui Consiliului "va trebui decis în cazul în care vom câştiga", a adăugat el prudent.

Berlusconi a apreciat că secretarul naţional al PdL, Angelino Alfano, ar putea fi viitorul şef al Guverrnului italian dacă centrul-dreapta va câştiga alegerile legislative din februarie: "Alfano poate fi candidatul nostru pentru funcţia de premier şi eu pot fi ministrul Economiei", a sugerat Il Cavaliere.

"Eu sunt liderul coaliţiei şi voi decide împreună cu celelalte partide care fac parte din aceasta, în caz de victorie, cine va fi candidatul la preşedinţia Consiliului propus şefului statului", a adăugat el.

PdL este devansat net în sondaje de Partidul Democrat, formaţiune de centru-stânga, condusă de Pier Luigi Bersani.

Alegeri regionale vor avea loc, de asemenea, în Lombardia, Lazio (centru) şi în regiunea Molise (sud), în urma demisie executivelor locale implicate în scandaluri financiare.

Lombardia, prima regiune din Italia din punct de vedere economic, este bastionul Ligii Nordului, fosta "Ligă lombardă", care şi-a fondat campaniile întotdeauna pe apărarea valorilor Nordului industrial, opunându-se unui Mezzogiorno şi unui Guvern central criticat adeseori din cauza proastei gestionări, a cheltuielilor necugetate şi delăsării. Dar Liga a fost ea însăşi afectată de scandaluri de corupţie anul trecut.

Liga Nordului şi PdL au fost aliaţi până la înlăturarea Guvernului Berlusconi, în toamna lui 2011. Liga a refuzat, contrar PdL, să sprijine Guvernul de tehnocraţi al lui Mario Monti. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici