Administraţia de la Casa Albă promite că va opri statul chinez să preia insulele Mării Chinei de Sud/ Reacţia Beijingului

Noua Administraţie de la Casa Albă a promis că Statele Unite vor preveni China să preia apele internaţionale din Marea Chinei de Sud, acţiune în privinţa căreia presa de stat chineză a avertizat că va conduce la conflict, informează Reuters.

3237 afișări
Imaginea articolului Administraţia de la Casa Albă promite că va opri statul chinez să preia insulele Mării Chinei de Sud/ Reacţia Beijingului

Comentariile în privinţa politicii noii Administraţii a lui Donald Trump faţă de chestiunea apelor teritoriale din Marea Chinei de Sud au fost făcute în cadrul unei şedinţe informative de către purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer. Acesta a semnalat o deviere de la abordarea anterioară prudentă a SUA cu privire la revendicările teritoriale ale statului chinez în Marea Chinei de Sud.

”Statele Unite se va asigura că îşi va proteja interesele acolo”, a afirmat Spicer în momentul în care a fost întrebat dacă este de acord cu declaraţiile făcute pe 11 ianuarie de secretarul de Stat, Rex Tillerson, cum că statului chinez nu ar trebui să i se permită accesul la insulele pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud.

”Ne vom asigura că vom proteja teritoriile internaţionale să fie preluate de un singur stat”, a adăugat acesta.

Beijingul îşi va proteja suveranitatea în Marea Chinei de Sud

Administraţia de la Beijing a comunicat marţi că deţine suveranitate ”de neconstestat” asupra insulelelor disputate din Marea Chinei de Sud, după ce Casa Albă a promis că va apăra ”teritoriile internaţionale” ale canalelor navigabile strategice, informează Reuters.

Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer, a semnalat luni în cadrul unui comunicat o deviere de la abordarea anterioară prudentă a SUA cu privire la revendicările teritoriale ale statului chinez în Marea Chinei de Sud.

În ultimii trei ani, China a construit insule în zone disputate din Marea Chinei de Sud, existând riscul ca, treptat, Beijingul să blocheze accesul navelor altor ţări în aceste regiuni.

SUA riscă "un război la scară largă" cu China dacă încearcă să blocheze accesul la insulele din Marea Chinei de Sud, a scris presa chineză de stat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici