Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică: Coreea de Nord pare să fi repornit o centrală producătoare de plutoniu

Coreea de Nord pare să fi repornit o centrală pentru producerea de plutoniu din combustibil provenind de la un reactor atomic folosit în scopuri militare, anunţă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), conform site-ului agenţiei Reuters.

1955 afișări
Imaginea articolului Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică: Coreea de Nord pare să fi repornit o centrală producătoare de plutoniu

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică: Coreea de Nord pare să fi repornit o centrală producătoare de plutoniu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Regimul de la Phenian anunţa în anul 2013 că intenţiona repornirea tuturor instalaţiilor nucleare, inclusiv a reactorului principal de la Yongbyon, care fusese închis şi care este un element central al programului de înarmare nucleară.

Din cauza faptului că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu are acces în Coreea de Nord, monitorizează principalele activităţi ale acestei ţări prin satelit. AIEA a anunţat anul trecut că a văzut semne de reluare a activităţii la Yongbyon, inclusiv la reactorul principal.

Există puţine date despre uraniul şi plutoniul folosite de Coreea de Nord pentru arme nucleare, dar, conform experţilor, plutoniul produs la Yongbyon este utilizat pentru fabricarea de arme atomice.

Coreea de Nord este supusă presiunilor internaţionale din cauza programului de înarmare nucleară. În martie, Naţiunile Unite au adoptat o nouă serie de sancţiuni, măsuri susţinute inclusiv de China, un aliat al Coreei de Nord.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici