Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Un actor de comedie, considerat favorit/ Iulia Timoşenko: Astăzi avem şansa de a schimba totul/ Poroşenko crede că va câştiga scrutinul

Peste 35 de milioane de ucraineni sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege preşedintele Ucrainei, având de ales în primul tur dintre zeci de candidaţi, însă favoriţii potrivit sondajelor sunt actorul Vladimir Zelenski, fostul premier Iulia Timoşenko şi actualul preşedinte, Petro Poroşenko.

935 afișări
Imaginea articolului Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Un actor de comedie, considerat favorit/ Iulia Timoşenko: Astăzi avem şansa de a schimba totul/ Poroşenko crede că va câştiga scrutinul

Alegeri prezidenţiale în Ucraina: Un actor de comedie, considerat favorit/ Peste 35 de milioane de ucraineni sunt aşteptaţi astăzi la vot

 

Zelenski, în vârstă de 41 de ani, nu are niciun fel de experienţă politică, a devenit celebru datorită serialului de comedie politică "Slujitorul Poporului", în care joacă rolul unui profesor de istorie care este ales preşedinte.

"Zelenski este susţinut de votanţii care sunt nemulţumiţi de preşedintele Poroşenko, care nu au încredere în liderii politici tradiţionali şi doresc schimbări cardinale în ceea ce priveşte sistemul de guvernare din Ucraina". a declarat directorul Centrului Penta de Studii Politice Aplicate, citat de agenţia Dpa.

Poroşenko, actualul lider de la Kiev, este criticat pentru modul lent de implementare a reformelor promise.

Atât Poroşenko, cât şi Iulia Timoşenko, premier între 2007 şi 2010, au subliniat în timpul campaniei electorale faptul că au o experienţă politică vastă.

În cazul în care niciun candidat nu obţine duminică peste 50% din voturi, pe 21 aprilie ar urma să se organizeze un al doilea tur.

Situaţia în Ucraina este complicată de insurgenţă separatistă prorusă din estul ţării, izbucnită după răsturnarea de la putere a predecesorului lui Poroşenko, Viktor Ianukovici, în urma unui val de proteste violente.

Indiferent dacă Zelenski, Poroşenko sau Timoşenko este ales duminică "Ucraina se îndreaptă în orice caz în direcţia Occidentului", a declarat Vadim Karasiov, directorul organizaţiei ucrainene Institutul de Strategii Globale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici