Aleksei Navalnîi contestă victoria lui Sobianin la alegerile pentru Primăria Moscovei şi ameninţă cu acţiuni de stradă. El a cerut un tur doi

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a contestat duminică seara victoria anunţată a primarului în exerciţiu al Moscovei Serghei Sobianin, denunţând "falsificări" şi ameninţând cu scoaterea susţinătorilor săi în stradă, în cazul în care nu va avea loc un al doilea tur.

345 afișări
Imaginea articolului Aleksei Navalnîi contestă victoria lui Sobianin la alegerile pentru Primăria Moscovei şi ameninţă cu acţiuni de stradă. El a cerut un tur doi

Aleksei Navalnîi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce vedem sunt falsificări evidente", a declarat Navalnîi duminică seara târziu, în faţa unor jurnalişti, la sediul său de campanie.

"Cerem anularea voturilor exprimate la domiciliu şi organizarea turului doi", a continuat el, referindu-se la proceduri prevăzute pentru persoane care nu se pot deplasa, suspectate că permit fraude.

"În caz contrar, îndemnăm cetăţenii să iasă în stradă", a avertizat el.

După numărarea voturilor exprimate în peste 80% din secţii, Comisia Electorală a anunţat un scor de 51,4% pentru Sobianin, un fost şef de cabinet al lui Putin, şi de 27,2% pentru opozant, care este considerat principalul adversar al regimului rus.

Echipa de campanie al lui Navalnîi a afirmat anterior că dispune de sondaje efectuate la ieşirea din secţiile de votare, potrivit cărora Sobianin, susţinut de Kremlin, ar obţine sub 50% din voturi, fiind necesar un al doilea tur.

Echipa de campanie a lui Navalnîi a reclamat datele definitive ale prezenţei la urne, care nu au fost publicate la ora 22.00 GMT (luni, 1.00, ora României). Potrivit datelor publicate la ora locală 18.00 (17.00, ora României), participarea era foarte slabă, de doar 26,5%, cu doar două ore înainte de închiderea urnelor.

Navalnîi, un lider charismatic, în vârstă de 37 de ani, a îndemnat deja, înainte de scuritn, la organizarea unui miting în centrul Moscovei, luni seara.

În faţa câtorva mii de persoane adunate în centrul Moscovei, Sobianin a declarat, la rândul său, duminică seara, că este "sigur" de victorie.

"Am organizat alegerile cele mai deschise şi mai cinstite din istoria Moscovei", a spus el.

În opinia lui Nikolai Petrov, un profesor la Înalta Şcoală de Economie de la Moscova, Navalnîi a devenit, odată cu aceste alegeri, "un politician de anvergură naţională".

Însă el a apreciat că opozantul a fost admis în aceste alegeri în mod intenţionat, pentru a spori legitimitatea în capitală, teatrul unor manifestaţii de amploare împotriva lui Vladimir Putin în iarna 2011-2012.

"Schema aleasă de Kremlin pentru aceste alegeri a reuşit", în opinia sa.

Condamnat în iulie la cinci ani de detenţie pentru acuzaţii de fraude pe care le denunţă ca "fabricate piesă cu piesă", Aleksei Navalnîi a fost încarcerat şi apoi eliberat, în pofida tuturor aşteptărilor, de către justiţie, până la examinarea apelului.

Comentatori au apreciat că această decizie, care i-a permis să participe la alegeri, nu ar fi putut să fie luată fără o undă verde de la Kremlin.

"Acum îi vor transforma pedeapsa în pedeapsă cu suspendare, un lucru care va împiedica protestele să izbucnească şi care îl va îndepărsta din politică pentru moment", a apreciat Petrov. "Schimbă Rusia, începe cu Moscova", îndemna sloganul lui Navalnîi în campanie, iar cea mai mare parte dintre alegătorii săi veniţi la urne duminică afirmau că au vrut să îi transmită un mesaj lui Vladimir Putin.

Votând într-o secţie în sud-vestul capitalei, preşedintele Putin s-a declarat, la rândul său, "sigur" de victoria candidatului său.

Un avocat în vârstă de 37 de ani, un luptător împotriva corupţiei cu accente naţionaliste, Aleksei Navalnîi a preluat conducerea mişcării de contestare a lui Putin în iarna 2011-2012.

Participarea sa la alegerile pentru postul de primar al Moscovei, chiar dacă nu are acces la presa mare şi a fost nevoit să efectueze campanie pe stradă şi pe Internet, a schimbat datele unui peisaj politic în care opoziţia este marginalizată de aproximativ zece ani.

Opozantul a urcat rapid în sondaje, în ultimele câteva săptămâni, la aperoape 20%, rămânând totuşi mult în urma primarului în exerciţiu.

El a mobilizat câteva mii de voluntari şi peste 100 de milioane de ruble (2,3 milioane de euro) ca donaţii.

Serghei Sobianin, în vârstă de 55 de ani, un administrator eficient, dar fără charismă, şi-a multiplicat şi el iniţiativele de atragere a moscoviţilor, de la crearea unui sistem gratis pentru biciclete şi până la şantiere uriaşe de renovare a centrului istoric.

Numit prin decret de către Kremlin în 2010, el a convocat alegeri anticipate pentru a se legitima într-un megalopolis cu 12 milioane de locuitori.

Alegeri locale au avut loc în mai multe puncte pe teritoriul Rusiei, inclusiv la Ekaterinburg, un important centru industrial cu peste un milion de locuitori în Ural, unde candidatul opoziţiei Evgheni Roizman, susţinut de miliardarul Mihail Prohorov, a învins cu 33 la 30% din voturi candidatul susţinut de către putere, potrivit rezultatelor parţiale publicate duminică seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici