Alexei Navalnîi a fost distins cu cel mai important premiu al Uniunii Europene. Opozantul rus nu va putea participa la ceremonia de decernare

  • Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este cea mai înaltă distincţie a Uniunii Europene pentru că recompensează eforturile activiştilor care luptă pentru drepturile omului
  • În cursa pentru premiu, Navalnîi a fost selectat alături de un grup de femei afgane şi Jeanine Anez, politician al opoziţiei boliviene, închisă pentru lovitură de stat
  • Cel mai probabil, Alexei Navalnîi nu va putea încasa premiul în valoare de 50.000 de euro la ceremonia oficială de pe 15 decembrie deoarece în prezent este încarcerat în Rusia
1362 afișări
Imaginea articolului Alexei Navalnîi a fost distins cu cel mai important premiu al Uniunii Europene. Opozantul rus nu va putea participa la ceremonia de decernare

Sursa foto: Mediafaxfoto

Parlamentul European a acordat miercuri Premiul Saharov pentru drepturile omului liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, care anul trecut a supravieţuit unui atac de otrăvire cu un agent neurotoxic. Atunci, activistul a blamat Kremlinul pentru incident.

Suporterii lui Navalnîi sunt extaziaţi şi au descris premiul ca o victorie pentru toţi susţinătorii „adevărului”.

"Premiul Saharov este, desigur, un premiu pentru noi toţi. Pentru toţi oamenii care nu sunt indiferenţi, care chiar şi în cele mai întunecate timpuri nu se tem să spună adevărul", a declarat fundaţia anticorupţie FBK.

Grupurile de activişti solicită preşedintelui rus Vladimir Putin eliberarea lui Navalnîi: ”să-l elibereze pe Alexei Navalnîi. Europa solicită libertatea sa precum şi a tuturor celorlalţi deţinuţi politici"

Mişcarea condusă de Navalnîi, în vârstă de 45 de ani a fost interzisă în Rusia şi considerată extremistă. Unii dintre aliaţii săi au fost obligaţi să părăsească ţara la presiunea autorităţilor.

Premiul Saharov, înfiinţat în 1988 şi numit după disidentul sovietic Andrei Saharov, este acordat în fiecare an celor care luptă pentru drepturile omului sau democraţie. În valoare de 50.000 de euro, premiul va fi decernat pe 15 decembrie, însă este foarte probabil ca noul câştigător să nu îl poată încasa deoarece este încarcerat.

Ceilalţi finalişti ai premiului au fost un grup de femei afgane care au luptat pentru drepturile femeilor din Afganistan, după ce talibanii au ajuns la putere, şi Jeanine Anez, fostul preşedinte interimar al Boliviei,  care este încarcerată sub acuzaţia de conducere a unei lovituri de stat în 2019.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici