Antony Blinken, discuţii cu un oficial de rang înalt din China. Şeful diplomaţiei americane a cerut transparenţă în investigaţiile pentru originile Covid

  • Secretarul de Stat Antony Blinken a vorbit cu Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din China.
  • Blinken a criticat erodarea standardelor democratice în Hong Kong şi a denunţat abuzurile asupra etnicilor uiguri
131 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken, discuţii cu un oficial de rang înalt din China. Şeful diplomaţiei americane a cerut transparenţă în investigaţiile pentru originile Covid

Antony Blinken a discutat cu un oficial de rang înalt din China

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a discutat, vineri, cu Yang Jiechi, directorul Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe din China, informează postul chinez CCTV, citat de agenţia Reuters.
 
Antony Blinken şi Yang Jiechi au abordat teme de interes bilateral într-o conversaţie telefonică.
 
Convorbirea intervine pe fondul tensiunilor dintre Washington şi Beijing. Potrivit Departamentului de Stat de la Washington, Antony Blinken a evidenţiat importanţa cooperării şi transparenţei în investigaţiile privind origininile pandemiei. Cei doi oficiali au discutat despre abordările faţă de Coreea de Nord, despre deteriorarea standardelor democratice în Hong Kong şi despre "genocidul" împotriva etnicilor uiguri din provincia chineză Xinjiang, precizează Departamentul de Stat. De asemenea, Antony Blinken a cerut Beijingului să oprească presiunile asupra Taiwanului şi să elibereze cetăţenii americani şi canadieni "deţinuţi în mod incorect".
 
Yang Jiechi a avut schimburi dure de replici cu Antony Blinken şi cu alţi oficiali americani în martie, în cursul unei reuniuni SUA-China desfăşurată în statul american Alaska.
 
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis, miercuri, o directivă clasificată care plasează contracararea activităţilor militare ale Chinei în centrul politicii de apărare a Statelor Unite, pe fondul tensiunilor bilaterale.
 
Administraţia de la Beijing a contestat vehement, miercuri, un proiect legislativ din Statele Unite care are rolul stimulării competitivităţii tehnologice şi suplimentării măsurilor de securitate.
 
Senatul de la Washington a aprobat marţi un proiect de Lege privind Inovarea şi Competitivitatea, un plan care prevede alocarea a 50 de miliarde de dolari Departamentului american al Comerţului pentru susţinerea dezvoltării de semiconductori. În plus, planul conţine măsuri de siguranţă naţională, inclusiv acţiuni de contracarare a schemelor de spălare de bani şi a atacurilor cibernetice atribuite unor entităţi susţinute de Administraţia Chinei. O prevedere interzice alocarea de fonduri federale Institutului de Virologie din Wuhan, în contextul continuării investigaţiilor privind originea coronavirusului. Nu este clar dacă proiectul va fi aprobat în aceeaşi formă de Camera Reprezentanţilor.
 
Beijingul a reacţionat vehement faţă de acest proiect legislativ, catalogându-l drept un atac asupra sistemului politic chinez şi asupra dezvoltării Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
china,
blinken

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici