Astrofizician american: Satelitul lansat de către Phenian pare să nu funcţioneze

Satelitul lansat săptămâna trecută de către Coreea de Nord, în pofida unor proteste din partea unor ţări occidentale, care se temeau că este vorba despre un test de rachetă deghizat, nu pare să funcţioneze, deoarece nu emite vreun semnal, a anunţat luni un astrofizician american.

1361 afișări
Imaginea articolului Astrofizician american: Satelitul lansat de către Phenian pare să nu funcţioneze

Astrofizician american: Satelitul lansat de către Phenian pare să nu funcţioneze (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite şi aliaţii lor din Asia au constatat că tirul de rachetă cu rază lungă de acţiune efectuat miercuri a reprezentat un succes. Acesta a plasat pe orbită un obiect prezentat de către regimul nord-coreean drept un satelit de observare terestră, care difuzează totodată cântece patriotice.

Jonathan McDowell, de la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian, a confirmat că satelitul se află pe orbită, dar că nu este detectat vreun semnal.

"Din câte ştim, satelitul nu funcţionează", a declarat McDowell, precizând că nu ştie dacă dispozitivul funcţiona după lansare.

El a adăugat că este posibil ca aparatul să transmită la un nivel prea slab pentru a putea fi detectat.

Alt subiect de îngrijorare, în opinia lui McDowell, este lumina emisă de satelit, care fluctuează. Acest lucru înseamnă că razele de soare ating aparatul sub diverse unghiuri, ceea ce înseamnă că nu este îndreptat în mod corect spre Terra.

Însă chiar dacă nu funcţionează, satelitul se află pe orbită. Site-ul www.n.2vo.com l-a poziţionat luni la cel puţin 505 kilometri de pământ, altitudine conformă anunţului Coreei de Nord.

"Aceste lucruri sunt greu de calculat, dar un obiect cu această densitate, la această altitudine, ar urma să rămână în aer câţiva ani", a adăugat McDowell.

Phenianul afirmă că a lansat racheta cu rază lungă de acţiune, cu satelitul, în cadrul unei misiuni paşnice.

Dar Statele Unite şi aliaţii lor consideră că acest tir de rachetă cu rază lungă de acţiune este unul între numeroase alte teste deghizate de rachetă balistică cu rază lungă de acţiune, în contextul în care rezoluţii ONU din 2006 şi 2009 interzic Phenianului orice activitate nucleară balistică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici