Cum au reacţionat liderii la nivel mondial după atacurile organizaţiei Hamas împotriva Israelului

  • Preşedintele american Joe Biden a condamnat atacurile, declarând că ,,va sprijini prin orice modalitate guvernul şi poporul Israelului".
  • Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a condamnat „fără echivoc” „atacul comis de teroriştii Hamas împotriva Israelului”, numindu-l „terorism în cea mai dispreţuită formă”.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski: ,,Atacul terorist asupra Israelului a fost atent pregătit, întreaga lume înţelege ce anume ar fi putut provoca şi organiza atacul sponsorii terorii"..
760 afișări
Imaginea articolului Cum au reacţionat liderii la nivel mondial după atacurile organizaţiei Hamas împotriva Israelului

AP

Statele şi organizaţiile care sprijină Israelul 

Majoritatea liderilor din statele membe NATO şi-au exprimat sprijinul pentru Israel, precum şi condoleanţele pentru pierderile suferite. 

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că a condamnat „fără echivoc” „atacul comis de teroriştii Hamas împotriva Israelului”, numindu-l „terorism în cea mai dispreţuită formă” şi afirmând că „Israelul are dreptul să se apere  împotriva unor astfel de atacuri odioase”.

Purtătorul de cuvânt Dylan White al NATO a declarat  că alianţa a condamnat „atacurile teroriste ale Hamas împotriva unui partener al NATO” şi că „Israelul are dreptul să se apere”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron,a a comdamnat atacul, exprimându-şi ,,solidaritatea deplină faţă de victime de familiile lor", iar ambasada Franţei a descris acţiunile Hamas ca atacuri teroriste inacceptabile. 

 

 

 

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, spune că se declară foarte şocat de veştile oribile despre cum ,,atacurile cu rachete din Gaza produc distrugeri şi escaladează violenţa". Cancelarul a condamnat atacurile Hamas şi spune că va sta alături de Israel. 

 

Preşedintele american Joe Biden a condamnat atacurile, declarând că ,,va sprijini prin orice modalitate guvernul şi poporul Israelului". Casa Albă a trimis un comunica care transmitea că SUA condamnă ,,atacurile neprovocate ale teroriştilor Hamas împotriva civililor israelieni".

Premierul biritanic Rishi Sunak s-a declarat şocat de atacurile Hamas împotriva populaţiei civile din Israel şi a adăugat: ,,Israel are dreptul absolut să se apere". 

Klaus Iohannis, preşedintele României, a condamnat la rândul său atacurile Hamas, declarând: ,,Condamn ferm atacurile de astăzi asupra Israelului, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi. România este solidară cu Israel şi reiterează susţinerea pentru dreptul suveran al acestui stat la autoapărare. Acest atac terorist de amploare asupra Israelului are un potenţial toxic de a destabiliza puternic situaţia din Orientul Mijlociu. De mult timp, comunitatea internaţională încearcă să înlesnească soluţii în zonă şi, din păcate, evenimentele de acum ne întorc înapoi în timp. Sperăm însă că lucrurile vor fi sub control rapid şi se vor relua discuţiile la masa negocierilor diplomatice. Totodată, şi eu, şi autorităţile din România suntem, din primul moment, în contact cu toate părţile şi căutăm soluţii pentru a-i aduce în ţară pe românii care vor să revină rapid din Israel, de îndată ce aeroportul din Tel Aviv se va redeschide. Între timp, funcţionarii din ambasadă şi consulate sunt la dispoziţia cetăţenilor pentru orice informaţii au nevoie". 

Mesaje de solidaritate au venit şi de la liderii şi reprezentanţii statelor non-membre NATO, precum Georgia, Kosovo, Moldova şi Serbia, dar şi din state ca Argentina, India, Australia, Azerbaidjan, Japonia şi Taiwan. 

Din partea lui Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, o ţară aflată în plin război cu Federaţia Rusă, a transmis: 

,,Din această dimineaţă sunt în contact permanent cu diplomaţii noştri şi cu serviciile de informaţii. Din cauza atacului terorist asupra Israelului şi a ameninţării la adresa cetăţenilor noştri aflaţi în Israel, a fost creat un sediu operaţional la Ministerul de Externe al Ucrainei.
Începând de acum, informaţii despre posibila deces a unui cetăţean al Ucrainei sunt verificate pentru doi dintre cetăţenii noştri. Vă rog dragi ucraineni daca sunteţi in Israel să fiţi cât mai atenţi.  Pentru orice nevoie, contactaţi ambasada noastră în orice mod disponibil: Ucraina îşi va ajuta toţi oamenii, astfel încât acest lucru să nu se întâmple.
Astăzi, întreaga lume a văzut imagini teribile din Israel - filmări despre cum teroriştii abuzează femeile, bărbaţii, cum sunt luaţi ostatici până şi bătrânii, fără remuşcări...
Atacul terorist asupra Israelului a fost atent pregătit, întreaga lume înţelege ce anume ar fi putut provoca şi organiza atacul sponsorii terorii.
Israelul are tot dreptul la protecţie împotriva terorismului,  ca orice altă ţară. Nici un sprijin pentru terorişti!
Fie ca valoarea vieţii umane şi neacceptarea terorii să fie acele principii care unesc în sfârşit întreaga lume". 

Statele şi organizaţiile care sprijină mişcările palestiniene 

Majoritatea statelor din lumea islamică şi-au exprimat susţinerea pentru Hamas

Consilierul liderului suprem (ayatollahul Ali Khamenei) al Iranului i-a felicitat  pe luptătorii israelieni şi a adăugat că Iranul va rămâne alături de ei până la eliberarea Palestinei şi Ierusalimului.

Ministrul de Externe al Emiratului Islamic al Afganistanului spune că palestinienii sunt oprimaţi de sioniştii israelieni, iar violenţele au fost cauzate de lipsa de respect şi insultarea faţă de lăcaşurile sfinte musulmane". 

Ministerele Afacerilor Externe din Arabia Saudită şi Qatar  i-au solicitat Israelului oprirea imediată a escaladării violenţelor împotriva poporului palestinian. 

Inclusiv ministrul de Externe din Iordania şi reprezentanţii Kuweitului, două state aliate cu SUA,  au criticat Israelul pentru violenţe şi atacuri flagrante împotriva poporului palestinian. 

Reprezentanţii Ligii Arabe: „Implementarea continuă de către Israel a politicilor violente şi extremiste este o bombă cu ceas care privează regiunea de orice oportunitate serioasă de stabilitate în viitorul apropiat". 

Statele care au avut o reacţie echidistantă 

Ministerul Afacerilor Externe din Armenia şi-a exprimat şocul faţă de violenţele dintre palestinieni şi israelieni.

Ministerul de Externe din Egipt a avertizat cu privire la „pericole grave” şi a încurajat detensionarea, cel din Pakistan a îndemnat la înncetarea imediată a focului şi revenirea la negocieri paşnice. 

Preşedintele Recep Tayyip Erdoğan le-a cerut israelienilor şi palestinienilor să acţioneze cu reţinere şi să se abţină de la acte ostile care ar putea exacerba situaţia.

Rusia a emis o declaraţie în care îndeamnă la reţinere, ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov spunând că este în contact cu ambele părţi. 

Coordonatorul special al Naţiunilor Unite pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a condamnat atacul, declarând că „evenimentele au dus la scene îngrozitoare de violenţă şi multe victime, multe despre care se crede că au fost răpite în interiorul Fâşiei Gaza”. El a cerut, de asemenea, ca „atacurile atroce care vizează civili trebuie să înceteze imediat”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici