AVERTISMENT al unui oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Alianţei, cu riscul unui conflict nuclear

Rusia ar putea lansa un atac convenţional asupra unui stat est-european membru al NATO, o situaţie care ar genera un conflict strategic, cu risc de confruntare nucleară, avertizează generalul britanic Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forţelor aliate din Europa.

43652 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENT al unui oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Alianţei, cu riscul unui conflict nuclear

AVERTISMENT al unui oficial NATO: Rusia ar putea ataca un stat estic membru al Alianţei, cu riscul unui conflict nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un discurs rostit la Institutul Royal United Services din Londra, sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului forţelor NATO din Europa, a pledat pentru adaptarea Alianţei în sensul contracarării tacticilor militare de tip "hibrid" - o combinaţie de tehnici de război convenţionale, de gherilă urbană şi cibernetice - folosite în prezent în estul Ucrainei, dar a avertizat şi asupra riscului unei invazii militare.

"Rusia ar putea crede că forţele convenţionale de amploare pe care a demonstrat că le poate genera în scurt timp - aşa cum am observat cu anexarea Crimeei - pot fi utilizate în viitor nu doar pentru intimidare şi presiuni, dar şi pentru ocuparea unor teritorii NATO", a atras atenţia Adrian Bradshaw, potrivit Financial Times.

Adjunctul comandantului forţelor NATO în Europa a continuat: "După o astfel de situaţie, riscul escaladării conflictului ar putea fi folosit pentru a se împiedica restabilirea integrităţii teritoriale. Această tehnică de amplificare a dominaţiei este una clasic sovietică".

La începutul anului 2013, Rusia a organizat exerciţiul militar Zapad (Vest), care a simulat mobilizarea rapidă a 25.000 de militari în Belarus şi în encalva Kaliningrad pentru un conflict cu un stat NATO. Un exerciţiu similar organizat la sfârşitul anului 2013 a implicat 160.000 de militari ruşi. Spre exemplu, armata rusă ar putea invada rapid regiunea majoritar rusă estonă Narva, înainte ca NATO să aibă timp să riposteze.

"O astfel de situaţie ar genera un conflict strategic. Oricât de improbabilă ni s-ar părea acum o astfel de ipoteză, este vorba de o ameninţare existenţială evidentă la adresa NATO", a explicat Adrian Bradshaw, sugerând că s-ar putea ajunge la o confruntare cu arme nucleare.

Alianţa Nord-Atlantică a anunţat în ianuarie construirea a două cartiere generale regionale, în România şi Polonia, şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari şi o capacitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a atras atenţia joi că există riscul ca Rusia să încerce să destabilizeze ţările baltice. "Sunt îngrijorat în legătură cu acţiunile (preşedintelui rus) Vladimir Putin. Sunt preocupat de presiunile asupra ţărilor baltice, de modul în care testează capacităţile NATO", a spus Fallon. Oficialul britanic a subliniat că Alianţa Nord Atlantică trebuie să fie pregătită pentru o agresiune din partea Rusiei "indiferent ce formă va lua aceasta". La rândul său, ministrul lituanian de Externe, Linas Linkevicius, a avertizat că Rusia reprezintă o ameninţare pentru Republica Moldova şi pentru statele baltice.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat vineri că nicio altă ţară nu trebuie să îşi facă iluzii că poate atinge un nivel de superioritate militară comparativ cu Rusia, avertizând că Moscova va avea "reacţii adecvate" la orice "presiuni". "Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obţine superioritate militară comparativ cu Rusia. Nimeni nu poate exercita presiuni asupra Rusiei. Vom avea mereu reacţii adecvate la astfel de aventuri", a spus Putin.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici