Ban Ki-moon avertizează că "nu există soluţie militară" la criza ucraineană

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a avertizat marţi occidentalii împotriva pericolelor unei escaladări armate într-un moment în care NATO se pregăteşte să îşi consolideze prezenţa în estul Europei, precizând că "nu există soluţie militară" la criza ucraineană.

511 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon avertizează că "nu există soluţie militară" la criza ucraineană

Ban Ki-moon avertizează că "nu există soluţie militară" la criza ucraineană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Uniunea Europeană, americanii şi majoritatea ţărilor occidentale discută foarte serios între ele despre cum să procedeze" în faţa implicării ruse în Ucraina, a declarat Ban Ki-moon în Noua Zeelandă.

"Ei trebuie să înţeleagă că nu există soluţie militară. Un dialog politic pentru o soluţie politică este calea cea mai sigură", a declarat el, deplângând o "situaţie haotică şi periculoasă" cu consecinţe "regionale şi mondiale".

Remarcile sale se adresează celor 28 de şefi de stat din Alianţa Nord-Atlantică ce urmează să adopte la summitul de joi şi vineri un plan de reacţie (Readiness action plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută ca o ameninţare pentru alianţii din apopierea graniţelor sale (statele baltice, Polonia, România şi Bulgaria).

Mii de militari ai forţelor aeriene, terestre şi ai marinei, sprijiniţi de forţe speciale, vor putea fi mobilizaţi "în câteva zile", a promis luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Kievul şi occidentalii acuză de o săptămână - folosind ca argument fotografii realizate de satelit - Rusia că a mobilizat militari în estul Ucrainei, peste 1.000 de persoane, potrivit NATO, 1.600 potrivit Kievului. Moscova dezminte categoric.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici