Cameron: Londra va prezenta un proiect de rezoluţie ONU pentru protejarea civililor

Marea Britanie va prezenta miercuri o rezoluţie Consiliului de Securitate al ONU de "condamnare a atacului chimic" de la 21 august în Siria şi de "autorizare a măsurilor necesare pentru protejarea civililor", a anunţat premierul britanic David Cameron.

229 afișări
Imaginea articolului Cameron: Londra va prezenta un proiect de rezoluţie ONU pentru protejarea civililor

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am spus întotdeauna că vrem ca Consiliul de Securitate al ONU să fie la înălţimea responsabilităţilor sale. Astăzi (miercuri), avem ocazia să facem acest lucru. Marea Britanie a redactat o rezoluţie condamnând atacul cu arma chimică (comis) de către (preşedintele sirian Bashar) al-Assad şi autorizând măsuri necesare pentru protejarea civilor", a anunţat Cameron într-un mesaj postat pe Twitter.

"Rezoluţia va fi prezentată într-o reuniune a celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate prevăzută mai târziu astăzi (miercuri)" la New York, a adăugat el.

Această rezoluţie "va autoriza toate măsurile necesare în virtutea capitolului VII al Cartei ONU pentru protejarea civililor împotriva armelor chimice" în Siria, a precizat Cabinetul lui Cameron. Capitolul VII este consacrat oricărei "acţiuni în cazul ameninţării păcii, ruperii păcii şi actelor de agresiune".

Downing Street a anunţat anterior, miercuri, că David Cameron şi preşedintele american Barack Obama, care au discutat marţi la telefon despre Siria, nu au "vreo îndoială în privinţa responsabilităţii regimului" Bashar al-Assad în "atacul chimic" sângeros de la 21 august, lângă Damasc.

O serie de ţări occidentale, cu Statele Unite şi Marea Britanie în frunte, păreau miercuri pe punctul de a lansa o acţiune militară împotriva regimului sirian, în timp ce aliaţii rus şi iranian ai acestuia avertizau împotriva unei destabilizări a întregii regiuni.

Cameron a apărat marţi o intervenţie militară ţintită cu scopul de a "descuraja utilizarea armelor chimice".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici