Cel puţin patru activişti ucraineni sunt deţinuţi în Crimeea, afirmă alţi activişti

Cel puţin patru activişti care susţin integritatea Ucrainei sunt deţinuţi în regiunea separatistă ucraineană Crimeea, controlată de către forţe ruse, au declarat activişti şi o familie.

293 afișări
Imaginea articolului Cel puţin patru activişti ucraineni sunt deţinuţi în Crimeea, afirmă alţi activişti

Cel puţin patru activişti ucraineni sunt deţinuţi în Crimeea, afirmă alţi activişti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Informaţia nu a putut să fie confirmată de surse independente, din cauza absenţei controlului poliţiei ucrainene subordonate Kievului asupra Peninsulei separatiste Crimeea.

Jurnalistul Oleksi Bik de la site-ul ucrainean de ştiri Glavkom a declarat pentru AFP că a văzut aproximativ 20 de persoane înarmate care încercuiau două femei, aşezate în genunchi şi cu mâinile legate, în apropiere de satul Armiansk, unul dintre cele două puncte de acces în Crimeea.

"Lucrurile lor erau împăştiate pe drum", a adăugat Bik, care a văzut numeroase autocolante cu mesaje de susţinere faţă de mişcarea proeuropeană de contestare din Piaţa Independenţei (Maidan). El a mai spus că a văzut un tatuaj pe braţul uneia dintre femei, tatuat în memoria manifestanţilor ucişi în cursul reprimării, la Maidan, de către poliţie, la ordinul lui Viktor Ianukovici, destituit de Parlament din funcţia de preşedinte.

Grupuri de "autoapărare" alcătuite din susţinători ai anexării Crimeei la Rusia au declarat că resping orice tentativă de "importare" a mişcării de la Maidan în Peninsula Crimeea.

Un purtător de cuvânt al Mişcării Euromaidan, Sviatoslav Iuroş, afirmă că cu este vorba despre doi, ci despre trei activişti care sunt daţi dispăruţi. Oleksandra Riajţeva, Olena Maximenko şi Katerina Butko.

"Suntem foarte îngrijoraţi, deoarece poate fi foarte periculos pentru viaţa lor", a declarat Iuroş.

În alt incident, Serghii Kovalski, în vârstă de 27 de ani, a declarat că tatăl său, Anatoli, şi alt bărbat, Andrei Şcenkun, au fost răpiţi în timp ce se aflau în gara din Simferopol pentru a prelua materiale în vederea organizării unei manifestaţii de susţinere faţă de autorităţile de la Kiev.

Persoanele care i-au răpit fac parte din grupuri de "autoapărare", militanţi proruşi care însoţesc adesea, în Crimeea, forţe ruse, potrivit lui Serghii Kovalski.

Contactat telefonic, Ministerul de Interne nu a fost în măsură să confirme sau să infirme cele două incidente, în contextul în care nu mai controlează, de facto, Crimeea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici