Cele mai mari puteri ale lumii se îndreaptă spre conflict. Un general american prezice un război cu China în 2025

Un general de top al forţelor aeriene americane a prezis că SUA şi China vor intra probabil în război în 2025, în cel mai dramatic avertisment de până acum al unui ofiţer militar de rang înalt cu privire la probabilitatea unui conflict în contextul tensiunilor dintre Beijing şi Taipei.

3283 afișări
Imaginea articolului Cele mai mari puteri ale lumii se îndreaptă spre conflict. Un general american prezice un război cu China în 2025

Generalul Mike Minihan, şeful Comandamentului Mobilităţii Aeriene al SUA, a declarat că este probabil ca cele două puteri militare să ajungă la război din cauza unei serii de circumstanţe care îl vor încuraja pe preşedintele chinez Xi Jinping.

"Sper să mă înşel. Instinctul meu îmi spune că ne vom lupta în 2025", a scris Minihan într-o notă privată adresată ofitţerilor săi, obţinută de NBC News şi consultată de Financial Times.

"Xi şi-a asigurat al treilea mandat (ca secretar general al Partidului Comunist) şi şi-a stabilit consiliul de război în octombrie 2022. Alegerile prezidenţiale din Taiwan sunt în 2024 şi îi vor oferi lui Xi un motiv", a scris Minihan. Minihan a adăugat că alegerile prezidenţiale din 2024 din SUA vor crea o "Americă distrasă" care îl va avantaja pe preşedintele chinez.

"Echipa, motivul şi oportunitatea lui Xi sunt toate aliniate pentru 2025", a concluzionat el.

Tensiuni între Washington şi Beijing

Memorandumul generalului vine în contextul în care tensiunile rămân ridicate în legătură cu Taiwan, o ţară condusă democratic asupra căreia China revendică de mult timp suveranitatea. Comentariile lui Minihan reprezintă cea mai dură predicţie a unui comandant militar de rang înalt şi un caz rar în care un ofiţer de rang înalt sugerează atât de clar că SUA ar răspunde la un atac chinezesc asupra Taiwanului.

Comentariile vin cu o săptămână înainte ca secretarul de stat Antony Blinken să devină primul secretar de cabinet din administraţia preşedintelui Joe Biden care va vizita China.

În ultimii doi ani, China a efectuat exerciţii militare în apropierea Taiwanului. În august anul trecut, armata chineză a efectuat exerciţii de amploare care au inclus lansarea de rachete deasupra Taiwanului, ca răspuns la vizita preşedintelui de atunci al Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Subliniind tensiunea, Biden a declarat în patru rânduri că ar ordona armatei americane să intervină dacă China ar ataca Taiwanul. Avertismentele sale au părut să schimbe o politică de lungă durată cunoscută sub numele de "ambiguitate strategică", conform căreia Washingtonul nu spune dacă armata americană ar interveni sau nu într-un conflict asupra Taiwanului.

SUA consideră China drept cea mai "gravă" provocare

Evocând "competiţia strategică cu Republica Populară China", Departamentul american al Apărării constată "comportamentul din ce în ce mai agresiv" al Beijingului în zona Indo-Pacifică.

"Cea mai amplă şi gravă provocare la adresa securităţii naţionale a SUA o constituie comportamentul din ce în ce mai agresiv şi coercitiv al Chinei în sensul reconfigurării regiunii Indo-Pacifice şi a sistemului internaţional astfel încât să servească interesele chineze şi preferinţele autoritariste. China încearcă să submineze alianţele şi parteneriatele de securitate ale Statelor Unite în regiunea Indo-Pacifică şi utilizează capabilităţile din ce în ce mai mari, inclusiv influenţa economică şi forţa din ce în ce mai mare a Armatei Populare de Eliberare pentru a exercita presiuni asupra vecinilor şi a le ameninţa interesele", arată noua Strategie de Apărare Naţională elaborată de Pentagon, în luna octombrie 2022.

Departamentul american al Apărării exprimă preocupări în legătură cu "retorica din ce în ce mai provocatoare şi activităţile coercitive chineze asupra Taiwanului", avertizând că există riscul unor "calcule greşite". De asemenea, Pentagonul observă că, în afară de capabilităţile militare convenţionale, China dezvoltă rapid tehnologii de război spaţial, cibernetic, electronic şi informaţional.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici