Cele mai puternice ARMATE din lume: Coreea de Nord, pe ultima poziţie - FOTO

Un clasament al celor mai puternice 35 de ţări din punctul de vedere al efectivelor militare, realizat de organizaţia internaţională Global Firepower, este condus de Statele Unite, Rusia şi China, în timp ce Coreea de Nord se află pe ultima poziţie.

63199 afișări
Imaginea articolului Cele mai puternice ARMATE din lume: Coreea de Nord, pe ultima poziţie - FOTO

Cele mai puternice ARMATE din lume: Coreea de Nord, pe ultima poziţie - FOTO

Realizat în funcţie de bugetul militar al fiecărei ţări, populaţia aptă pentru luptă şi orice fel de participare în caz de război, echipamentul din arsenal şi accesul la resurse, clasamentul Global Firepower Index se concentrează pe cantitate, dar ignoră diferenţe calitative semnificative, cum ar fi faptul că cele 78 de submarine ale Coreei de Nord nu sunt tocmai de ultimă oră, scrie Business Insider.

De asemenea, indexul nu a considerat prioritar arsenalul nuclear şi nici nu penalizează ţările intercontinentale pentru lipsa flotei.

Clasamentul este completat, până la poziţia 10, de India, Marea Britanie, Franţa, Germania, Turcia, Coreea de Sud şi Japonia. Coreea de Nord se află pe locul 35, precedată de Belgia şi Mexic.

Din topul celor 35 de puteri militare, se pot face următoarele constatări:

  • Statele Unite ale Americii conduce detaşat ordinea globală în ceea ce priveşte investiţia militară, cheltuind mai mult de 600 de miliarde de dolari. Următoarea naţiune la acest capitol este China, cu un buget de aproape 130 de miliarde de dolari, un număr oricum mai mic decât o treime din cheltuielile totale ale Americii. Potrivit unui raport SIPRI (Institutul Internaţional de Cercetare pentru Pace), SUA au redus bugetul de apărare cu 7,8% în mare parte din cauza retragerii treptate a trupelor din operaţiuni militare de peste ocean, precum Afganistan şi Irak. Rusia, în schimb, şi-a mărit arsenalul prin cheltuirea a 88 de miliarde de dolari şi plănuieşte să-şi modernizeze armele actuale.
  • SUA deţin monopol absolut şi asupra nupărului de nave portavion. Acestea contribuie în mare măsură la forţa militară de ansamblu a unei ţări. Vasele acestea masive le permit naţiunilor să îşi exploateze forţa cu mult mai departe de graniţe şi de întreaga suprafaţă a globului, funcţionând, în principiu, ca o bază mobilă de echipamente aeriene şi navale. Portavioanele pot transporta şi drone.
  • Submarinele Coreei de Nord: O anomalie care reiese la o primă vedere din clasamentul Global Firepower este poziţia de lider pe care nord-coreenii o ocupă la submarinele deţinute. Strict în termeni de cifre, nord-coreenii au mai multe submarine decât orice altă naţiune din lume. Totuşi, vasele sunt aproape complet inutilizabile, o treime din submarinele Coreei de Nord fiind depăşite din 1961. Aceste submarine au o raza de numai 6,5 kilometri, în timp ce un submarin modern al Statelor Unite are o rază de acţiune de 240 de kilometri.
  • La capitolul armelor nucleare, statul lider în clasament este Rusia, cu 8.484 de focoase nucleare, urmată de Statele Unite, cu 7.506 focoase.

Business Insider mai precizează că pentru clasament nu au contat calitatea echipamentului şi a antrenamentului, nici profesionalismul fiecărei armate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici