China anunţă noi proiecte de legătură cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor ONU

O provincie chineză de la frontiera cu Coreea de Nord a anunţat proiecte de noi legături feroviare cu această ţară, în pofida faptului că Beijingul a votat la ONU consolidarea sancţiunilor împotriva Phenianului, în urma celui de al treilea test nuclear în februarie.

525 afișări
Imaginea articolului China anunţă noi proiecte de legătură cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor ONU

China anunţă noi proiecte de legătură cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor ONU (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Guvernul provinciei Jilin (nord-est) îndeamnă la "o accelerare a construirii unor căi ferate rapide dinspre oraşe-cheie ca Changchun (capitala provinciei) spre oraşe frontaliere importante, dar şi la ameliorarea unei linii existente către Tumen, apropiat de oraşele Rason şi Chongjin, în Coreea de Nord.

Acest proiect vizează să creeze "o trecere fără obstacole pe calea ferată şi maritimă", în contextul în care China nu are acces la Marea Japoniei.

Potrivit altui proiect, publicat luni pe site-ul Guvernului provincial chinez, un drum de legătură între Tumen şi Coreea de Nord urmează, de asemenea, să fie construit, în cadrul unui plan global vizând consolidarea legăturilor între Jilin şi alte ţări din Asia de Nord-Est, până la orizontul lui 2020.

China a fost criticată adesea de către occidentali pentru o lipsă de zel în aplicarea unor sancţiuni şi pentru strategia sa de obstrucţie sistematică la ONU, menită să evite măsuri de retorsiune prea severe vizând Phenianul.

Rezoluţia 2.094 a Consiliului de Securitate, adoptată la 7 martie, vizează o blocare a surselor de finanţare utilizate de către Phenian pentru a îşi realiza planurile militare.

Cooperarea propusă de provincia chineză nu încalcă sancţiunile şi poate juca un rol pozitiv, a apreciat Jin Qiangyi, directorul Centrului de Cercetare pentru Asia de la Yanbian, o regiune chineză de la frontiera cu Coreea de Nord, citat miercuri de cotidianul Global Times.

"Exercitarea unei anumite presiuni asupra Coreei de Nord, recurgând la sancţiuni, este necesară pentru a împiedica alte teste nucleare şi de rachete, dar comunitatea internaţională trebuie, de asemenea, să rămână angajată faţă de Pheninan pentru a încuraja integrarea sa în lume", apreciază acest profesor chinez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici