Christine Lagarde pledează pentru aprofundarea integrării în zona euro

  • Directorul BCE, Christine Lagarde, pledează pentru aprofundarea integrării în zona euro
  • Christine Lagarde ar vrea un buget centralizat al zonei euro şi un instrument permanent de mutualizare a datoriilor
  • Lagarde: "Sper să fie organizată şi o dezbatere asupra unui instrument bugetar comun al zonei euro"
430 afișări
Imaginea articolului Christine Lagarde pledează pentru aprofundarea integrării în zona euro

FOTO: Profimedia

Directorul Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a pledat, într-un interviu acordat cotidianului Le Monde, pentru aprofundarea integrării în zona euro, prin crearea unui mecanism permanent de asumare în comun a datoriilor în situaţii de criză şi printr-un posibil buget centralizat.

"Reiau formularea predecesorului meu: euro este ireversibil. În plus, planul de relansare de 750 de miliarde de euro, o asumare colectivă a datoriilor în valoare de 5% din PIB-ul UE, reprezintă o nouă direcţie majoră pentru Europa; datele au fost schimbate complet. Avem de acum înainte un instrument pus la dispoziţie, chiar dacă este excepţional. Statele membre au dat dovadă că, dacă situaţia necesită acest lucru, există voinţa iniţiativelor colective printr-o solidaritate evidentă. Dat fiind că peste 50% dintre cele 750 de miliarde de euro sunt acordate sub formă de subvenţii ţărilor şi sectoarelor celor mai fragilizate, este ceva complet inovator", afirmă Christine Lagarde în interviul acordat cotidianului Le Monde, publicat integral şi pe site-ul BCE.

"Acest instrument de relansare răspunde unei situaţii excepţionale. Ar trebui să discutăm despre posibila permanentizare a acestui instrument în sistemul european, pentru a putea fi mobilizat în circumstanţe echivalente", a subliniat Christine Lagarde.

Directorul BCE pledează şi pentru posibilitatea creării unui sistem bugetar centralizat al zonei euro. "Sper să fie organizată şi o dezbatere asupra unui instrument bugetar comun al zonei euro, pentru a utiliza învăţămintele extrase din ce se întâmplă în prezent", subliniază directorul BCE.

Întrebată dacă o astfel de discuţie nu va fi dificilă, dat fiind că unele ţări, precum Olanda, au manifestat deja o puternică reticenţă faţă de planul de relansare, Christine Lagarde a răspuns: "Aceste atitudini de opunere a rezistenţei nu sunt nimic uimitor, aşa funcţionează Europa. În cursul crizei precedente, a fost nevoie de ceva timp pentru a crea Mecanismul European de Stabilitate (MES). Pentru numeroase guverne, a admite că reacţia bună la un şoc comun este colectivă necesită timp", a precizat Christine Lagarde.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
bce,
zona euro

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici