Comandantul feribotului sud-coreean scufundat în aprilie: Merit pedeapsa cu moartea

Comandantul feribotului sud-coreean care a naufragiat în aprilie provocând moartea a 300 de persoane a declarat, miercuri, în cadrul procesului, că "merită pedeapsa cu moartea", însă a respins acuzaţiile că i-a "sacrificat" pe pasageri pentru a-şi salva viaţa.

229 afișări
Imaginea articolului Comandantul feribotului sud-coreean scufundat în aprilie: Merit pedeapsa cu moartea

Lee Joon-Seok (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Feribotul Sewol a naufragiat la 16 aprilie în largul coastelor de sud ale peninsulei coreene şi a provocat moartea a peste 300 de persoane, majoritatea elevi ai unui liceu, aflaţi într-o excursie.

Ancheta a menţionat mai mulţi factori pentru producerea catastrofei, de la supraîncărcarea navei până la erori ale echipajului, inclusiv creşterea în mod ilegal a numărului de cabine.

Nemulţumirea familiilor victimelor l-a vizat însă în special pe comandantul feribotului, care a fost filmat în timp părăsea ambarcaţiunea, în condiţiile în care pasagerii erau blocaţi în interior, după ce au primit ordinul să rămână în cabine.

"Le cer iertare sincer victimelor şi familiilor lor şi mă voi ruga pentru ei până la sfârşitul vieţii", a declarat Lee Joon-Seok, în vârstă de 69 de ani, la tribunalul din Gwangju, citat de agenţia Yonhap. "Cred că merit pedeapsa cu moartea. (...) Dar nu am avut niciodată intenţia de a-i sacrifica pe pasageri" pentru a mă asigura că voi fi eu salvat, a adăugat el.

Comandantul susţine că i-a ordonat unui membru al echipajului să le transmită pasagerilor că trebuie să-şi pună vestele de salvare şi să se arunce în mare, cu aproximativ cinci minute înainte de sosirea primei bărci de salvare la bordul căreia a urcat el. Înregistrările video realizate de elevii aflaţi la bord cu telefoanele mobile, descoperite după recuperarea cadavrelor, au surprins însă un mesaj transmis printr-o portavoce cu îndemnul de a nu părăsi cabinele, în condiţiile în care feribotul începe să se scufunde.

Comandantul feribotului riscă pedeapsa cu moartea pentru "omor involuntar". Niciun condamnat nu a fost însă executat în Coreea de Sud din 1997. "Nu voi ieşi din închisoare înainte de a muri, dar nu le pot lăsa copiilor şi nepoţilor mei numele unui criminal", a declarat el, la tribunal. Dintre cele 476 de persoane aflate la bordul feribotului, 325 erau elevi ai liceului Dawon. Doar 75 dintre aceştia au supravieţuit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici