Coreea de Nord propune negocieri la nivel înalt cu SUA: "Statutul nostru de putere nucleară va fi păstrat până când ameninţările din exterior vor înceta total". REACŢIA Washingtonului

Coreea de Nord a propus duminică negocieri la nivel înalt cu Statele Unite, centrate pe programe contestate privind armele nucleare şi calmarea tensiunilor în peninsulă, la câteva zile după anularea bruscă a unei reuniuni între oficiali ministeriali de la Phenian şi Seul. Negocierile cu Coreea de Nord trebuie să fie unele "reale", iar Washingtonul va judeca pe baza "acţiunilor, nu a declaraţiilor amicale" ale Phenianului, a declarat secretarul general al Casei Albe, Denis McDonough.

19337 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord propune negocieri la nivel înalt cu SUA: "Statutul nostru de putere nucleară va fi păstrat până când ameninţările din exterior vor înceta total". REACŢIA Washingtonului

Coreea de Nord propune negocieri la nivel înalt cu SUA: "Statutul nostru de putere nucleară va fi păstrat până când ameninţările din exterior vor înceta total" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Propunem negocieri la nivel înalt între Nord şi Statele Unite pentru asigurarea păcii şi calmarea tensiunilor în Peninsula Coreeană", a declarat Comisia pentru apărare naţională într-un comunicat difuzat de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Nordul vrea să aibă "discuţii serioase cu privire la o serie de subiecte, inclusiv scopul Statelor Unite de a ajunge la o lume fără arsenal nuclear", afirmă comunicatul, presând Washingtonul să fixeze ora şi locul întrevederilor.

Dar "statutul nostru de putere nucleară va fi păstrat până când ameninţările nucleare care vin din exterior vor înceta total", avertizează Comisia pentru Apărare, cerând Statelor Unite să renunţe la sancţiunile împotriva Nordului. "Toate evoluţiile viitoare depind în întregime de o decizie responsabilă din partea Statelor Unite".

Washingtonul se declară în favoarea unor negocieri "reale" cu Phenianul

Orice negociere "trebuie să se bazeze pe faptul că ei îşi îndeplinesc obligaţiile în privinţa proliferării, armelor nucleare, traficului şi altele", a declarat McDonough pentru CBS, la scurt timp după propunerea Phenianului de deschidere a negocierilor cu Washingtonul pe tema denuclearizării şi calmării tensiunilor în Peninsula Coreeană.

Această tentativă de dialog are loc după mai multe luni de tensiuni puternice în peninsulă, provocate de cel de-al treilea test nuclear nord-coreean, la începutul lui februarie.

Washingtonul a semnalat, vineri, că standardul pentru o reluare a negocierilor cu Coreea de Nord a fost ridicat de tensiunile recente şi a cerut din nou Phenianului "acţiuni concrete" pentru calmarea îngrijorărilor privind armamentul său nuclear.

Analiştii consideră puţin probabil ca Washingtonul să accepte această ofertă a Phenianului, dacă acesta din urmă nu adoptă o acţiune concretă în vederea denuclearizării, condiţie sine qua non impusă Statelor Unite pentru a începe un dialog cu Nordul.

"Statele Unite au repetat în mai multe rânduri că nu sunt interesate doar de un simplu dialog", subliniază Yang Moo-Jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul. "Nu cred, prin urmare, că Washingtonul va răspunde acestei oferte, mai ales dacă ea nu a fost precedată de negocieri în culise" între cele două părţi.

Preşedintele chinez Xi Jinping, a cărui ţară este singurul aliat cu greutate al Coreei de Nord, apreciază, ca şi omologul său american Barack Obama, că Phenianul trebuie să înceapă o denuclearizare, a anunţat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui, Tom Donilon, la încheierea unei întâlniri între cei doi oficiali, în urmă cu o săptămână, în California.

"Nordul este supus unor presiuni pentru a emite câteva semne de reconciliere pentru a evita să mai fie izolat în această dinamică, mai ales de către China", a apreciat Kim Yong-Hyun, expert la universitatea Dongguk din Seul.

Preşedintele chinez urmează să se întâlnească joi la Beijing cu preşedinta Coreei de Sud, Park Geun-Hye.

Negocierile interministeriale dintre Sud şi Nord, care ar fi trebuit să aibă loc miercurea trecută la Seul, au fost anulate în ultimul moment, după ce Sudul a refuzat să se plieze pe exigenţele Nordului privind rangul ierarhic al şefului delegaţiei sud-coreene.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici