Coreea de Nord respinge rezoluţia ONU privind drepturile omului

Coreea de Nord a respins vineri cu vehemenţă ancheta ONU privind respectarea drepturilor omului în ţară şi a anunţat că îşi va intensifica lupta "totală" împotriva Statelor Unite.

533 afișări
Imaginea articolului Coreea de Nord respinge rezoluţia ONU privind drepturile omului

Coreea de Nord respinge rezoluţia ONU privind drepturile omului (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat joi o rezoluţie privind crearea unei Comisii de anchetă, cu un mandat de un an, pentru a monitoriza "încălcările grave, sistematice şi generalizate ale drepturilor omului" în Coreea de Nord.

Rezoluţia condamnă o serie lungă de încălcări, "în special folosirea torturii şi lagărelor de muncă împotriva deţinuţilor politici şi cetăţenilor repatriaţi", şi a făcut presiuni la adresa Phenianului să-i elibereze pe toţi deţinuţii politici.

Rezoluţia este "o şicană politică care nu merită nici măcar o remarcă", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe, citat într-un comunicat.

"Vom respinge, ca întotdeauna, (...) recenta «rezoluţie privind drepturile omului»; produsul unei confruntări şi unei conspiraţii politice", afirmă el.

Purtătorul de cuvânt a mai acuzat Washingtonul de "lansarea unei campanii privind drepturile omului împotriva Coreei de Nord".

"Acţiunile din ce în ce mai ostile ale Statelor Unite pentru a elimina ideologia şi sistemul ales de către poporul coreean nu vor face decât să intensifice lupta sa totală împotriva Statelor Unite", a adăugat el.

Rezoluţia răspunde unui îndemn lansat, în ianuarie, de către Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, care a solicitat o anchetă cu privire la încălcările drepturilor omului în Coreea de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici