Coreea de Sud, dispusă să discute fără condiţii prealabile cu Kim Jong-un despre dezarmarea nucleară

Preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye s-a declarat luni dispusă să se întâlnească, fără condiţii prealabile, cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, pentru a discuta despre punctele de discordie, dar în special despre dezarmarea nucleară a peninsulei.

19618 afișări
Imaginea articolului Coreea de Sud, dispusă să discute fără condiţii prealabile cu Kim Jong-un despre dezarmarea nucleară

Coreea de Sud, dispusă să discute fără condiţii prealabile cu Kim Jong-un despre dezarmarea nucleară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În mesajul de Anul Nou, preşedinta şi-a exprimat voinţa de a "întâlni pe oricine" cu scopul de a reduce tensiunile dintre cele două ţări şi de a acţiona în vederea reunificării, dacă aceşti interlocutori sunt "sinceri" în dorinţa de a progresa.

Seulul a propus la sfârşitul lui decembrie discuţii la nivel înalt asupra problemei dureroase a reunificării familiilor despărţite de război.

Phenianul nu a răspuns încă, dar Kim Jong-un se declara, trei zile mai târziu, pregătit de negocieri "la cel mai înalt nivel" cu Coreea de Sud.

Cele două Corei par să vrea să menţină iniţiativa unei mâini întinse. Park Geun-hye a repetat luni că este necesar ca mai întâi Nordul să răspundă "proactiv" ofertei sale de dialog cu privire la reunirea familiilor.

Preşedinta a subliniat luni că dosarul nuclear constituie un punct nevralgic al relaţiilor intercoreene. "Problema dezarmării nucleare aşteaptă o soluţie de mult timp (...). Nu putem vorbi despre o reunificare paşnică lăsând-o în suspans", a spus ea.

Ultimele reuniuni la vârf între Sud şi Nord au avut loc în 2000 şi 2007, în timpul preşedinţiilor liberale ale lui Kim Dae-jung şi Roh Moo-hyun. Cei doi preşedinţi s-au întâlnit cu tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, care a decedat în decembrie 2011.

Ultima rundă de negocieri oficiale între cele două Corei a avut loc în februarie. Ea a permis reunirea unor familii, dar contactul a fost întrerupt din cauza unei intensificări a tensiunii militare.

Cele două state rivale au decis, în octombrie, să reia discuţiile, în urma unei vizite extrem de rare şi neaşteptate, la Seul, a trei lideri ai regimului nord-coreean.

Însă, în urma unor incidente la frontieră, acest dialog nu a avut loc. Situaţia s-a agravat după dispersarea peste frontieră a unor manifeste ostile regimului nord-coreean de către activişti sud-coreeni.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici