Critici dure formulate de consilieri ai Kremlinului la adresa lui Putin

Rusia se va confrunta cu o catastrofă dacă preşedintele Dmitri Medvedev nu va candida la alegerile prezidenţiale din 2012 şi îi va lăsa cale liberă premierului Vladimir Putin, apreciază doi consilieri ai Kremlinului, într-un articol publicat miercuri de cotidianul Vedomosti.

385 afișări
Imaginea articolului Critici dure formulate de consilieri ai Kremlinului la adresa lui Putin

Premierul Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă actualul preşedinte refuză să îşi prelungească mandatul, în ţară va avea loc o catastrofă de proporţii", afirmă Igor Iurgens şi Evgheni Gontmakher de la Institutul de dezvoltare contemporană, centru de analiză care oferă consiliere pentru Kremlin.

Ei consideră că, în cazul revenirii la Kremlin a lui Vladimir Putin, în Rusia se va instala o "«stabilizare» sinonimă cu stagnarea, degradarea şi catastrofa naţională", care va determina "o scurgere de capital şi o emigraţie din Rusia" şi "o cădere a pieţelor financiare ruse", dar şi o intensificare a extremismului naţionalist şi o radicalizare a regimului politic.

În articolul publicat de cotidianul Vedomosti, Iurgens şi Gontmakher îi cer lui Medvedev să-şi asume responsabilităţile, "să treacă Rubiconul" şi să candideze la alegerile prezidenţiale din martie 2012.

Cei doi consilieri consideră că o candidatură a preşedintelui rus ar fi singurul mijloc "de a scoate ţara din mlaştina în care s-a afundat".

Cu toate acestea, ei recunosc că proiectul de modernizare a ţării susţinut de Medvedev nu poate realiza minuni. "Modernizarea este un proiect riscant, dar încă nu disperat", afirmă Iurgens şi Gontmakher.

Majoritatea observatorilor consideră că Vladimir Putin a rămas principalul lider în Rusia, deşi a părăsit Kremlinul după două mandate prezidenţiale (2000 - 2008), desemnându-l pe Dmitri Medvedev drept succesor şi preluând funcţia de prim-ministru.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici