Criza din Taiwan: India îşi menţine poziţia privind politica „o singură Chină"

India îşi menţine poziţia privind politica „o singură Chină", dar îndeamnă la reţinere în privinţa Taiwanului, potrivit Reuters.

7817 afișări
Imaginea articolului Criza din Taiwan: India îşi menţine poziţia privind politica „o singură Chină"

Reprezentanţii Indiei au declarat vineri că se opun oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului în ceea ce priveşte Taiwanul, dar că poziţia lor privind politica „o singură Chină" rămâne consecventă. Anunţul a apărut la câteva zile după ce Beijingul a declarat că speră ca New Delhi să continue să recunoască revendicarea sa privitoare la Taiwan.

China a lansat rachete balistice şi a desfăşurat mai multe avioane şi nave de război în jurul Taiwanului în ultimele zile, iritată de vizita de săptămâna trecută pe insulă a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi.

Ambasada Chinei la New Delhi a declarat săptămâna trecută că India a fost una dintre primele ţări care a recunoscut „principiul unei singure Chine" al Beijingului, conform căruia Taiwanul este o parte a Chinei, şi că speră ca India să nu-şi schimbe poziţia.

„Politicile relevante ale Indiei sunt bine cunoscute şi consecvente. Ele nu necesită reiterare. Îndemnăm la exercitarea reţinerii, la evitarea acţiunilor unilaterale pentru a schimba status quo-ul, la detensionarea tensiunilor şi la eforturi pentru a menţine pacea şi stabilitatea în regiune", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Arindam Bagchi.

Relaţiile dintre India şi China au avut de suferit de la ciocnirile de la graniţa lor din Himalaya din 2020, în urma cărora au murit 20 de soldaţi indieni şi patru soldaţi chinezi. Desfăşurarea de trupe rămâne ridicată de ambele părţi, în pofida discuţiilor la nivel militar şi diplomatic pentru a dezamorsa situaţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici