Criza din Venezuela şi constrângerile economice. Ce se întâmplă dacă SUA elimină importurile de petrol din această ţară

Exporturile de petrol către Statele Unite rămân o sursă majoră de venituri pentru Venezuela, aşa că o eventuală decizie a Washingtonului de a elimina aceste venituri ar putea forţa Caracasul să încerce să-şi sporească vânzările de petrol către China, India şi alte ţări din Asia.

3066 afișări
Imaginea articolului Criza din Venezuela şi constrângerile economice. Ce se întâmplă dacă SUA elimină importurile de petrol din această ţară

Criza din Venezuela şi contrângerile economice. Ce se întâmplă dacă SUA elimină importurile de petrol din această ţară

Administraţia SUA a analizat posibilitatea introducerii de măsuri cu scopul eliminării vânzările de petrol de către Venezuela, ca reacţie la realegerea preşedintelui Nicolas Maduro în urma unui scrutin controversat, marcat de numeroase nereguli. Dar, până în acest moment, Washingtonul nu a luat măsuri în acest sens.

În anul 2018, Venezuela a exportat, în medie, aproximativ 500.000 de barili de ţiţei pe zi către Statele Unite, potrivit datelor Departamentului american pentru Energie.

Totuşi, ponderea exporturilor de ţiţei către SUA a scăzut în ultimii ani, tot mai mult petrol fiind expediat de Venezuela către Rusia şi China, însă aceste exporturi sunt făcute în cadrul unor scheme de stingere a datoriilor Venezuelei către cele două ţări.

Pe de altă parte, exporturile de ţiţei către SUA au generat aproximativ 75% din numerarul obţinut de Venezuela în schimbul exporturilor de ţiţei.

Cu toate că va fi grav afectată în prima lună, Venezuela va găsi alte pieţe pentru a exporta ţiţei, este de părere Diego Moya Ocampos, analist la firma IHS Markit.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a decis să îl recunoască pe Juan Guaidó, liderul opoziţiei, ca fiind preşedinte interimar al Venezuelei. Juan Guaidó, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat săptămâna trecută preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolás Maduro în contextul crizei politice grave. Nicolas Maduro tocmai a început al doilea mandat de preşedinte al Venezuelei, dar zeci de mii de persoane continuă protestele, denunţând fraude electorale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici