Criza generată de atacul neurotoxic | Rusia va expulza 23 de diplomaţi britanici şi va retrage Londrei permisiunea de a deschide consulat general la Sankt Petersburg / Theresa May reacţionează

Rusia va expulza 23 de diplomaţi britanici şi va retrage Londrei permisiunea de a deschide un Consulat general la Sankt Petersburg, în contextul crizei generate de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în oraşul englez Salisbury şi ca reacţie la măsura similară luată de Guvernul de la Londra, informează BBC News Online.

3252 afișări
Imaginea articolului Criza generată de atacul neurotoxic | Rusia va expulza 23 de diplomaţi britanici şi va retrage Londrei permisiunea de a deschide consulat general la Sankt Petersburg / Theresa May reacţionează

Rusia va expulza 23 de diplomaţi britanici în contextul crizei generate de atacul neurotoxic asupra fostului spion Skripal

Decizia Rusiei vine la câteva zile după ce Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus şi pe fiica acestuia. Moscova a negat orice implicare.

”23 de diplomaţi ai Ambasadei Marii Britanii din Moscova au fost declarate persona non gratae şi vor fi expluzaţi în mai puţin de o săptămână. Ţinând cont de imparitatea în ceea ce priveşte numărul de consulate ale celor două state, Rusia retrage dreptul de a deschide Consulatul General al Marii Britanii din Sankt Petersburg. Procedurile conexe vor fi efectuate în conformitate cu legislaţia internaţională. Din cauza statutului nereglementat al Consiliului Britanic (British Council) din Rusia, acesta va fi închis”, se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe.

Potrivit Ministerului rus de Externe, personalul diplomatic britanic vizat de această decizie va părăsi Rusia în mai puţin de o săptămână. De asemenea, ambasadorul britanic a fost convocat la Ministerul de Externe de la Moscova.
La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

În 2006, Serghei Skripal a fost condamnat la închisoare în Rusia pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu serviciul britanic de informaţii externe (MI6). Ulterior, acesta a primit azil în Marea Britanie.

Theresa May anunţă că ia în considerare noi măsuri împotriva Rusiei

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, a declarat, sâmbătă, că Londra ia în considerare noi măsuri împotriva Rusiei, după ce Moscova a decis expulzarea a 23 de diplomaţi britanici ca urmare a crizei generate de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal, relatează site-ul agenţiei Reuters.

”Nu vom tolera niciodată ca Guvernul Rusiei să ameninţe vieţile cetăţenilor britanici sau a persoanelor care locuiesc pe teritoriul britanic. Am fost reasiguraţi de sprijinul primit de la aliaţii noştri din întreaga lume”, a declarat May, în cadrul unui congres al Partidului Conservator din Marea Britanie.

Declaraţiile premierului britanic vin la câteva ore după ce Rusia a anunţat că va expulza 23 de diplomaţi britanici, că va retrage Londrei permisiunea de a deschide un Consulat general la Sankt Petersburg şi că va închide operaţiunile efectuate de British Council. Decizia Rusiei vine la câteva zile după ce Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus şi pe fiica acestuia. Moscova a negat orice implicare.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici