CRIZA IMIGRANŢILOR - LIVE TEXT: Până la 3.000 de imigranţi din Ungaria au ajuns în Austria. MAE: Trafic blocat pe autostrada M1 - VIDEO, FOTO

Primele autobuze cu refugiaţii plecaţi din Ungaria au ajuns, sâmbătă dimineaţă, la graniţa cu Austria, în aplauzele unor localnici, informează CNN. Ministerul de Interne din Ungaria a anunţat, sâmbătă, că aproximativ 4.500 de "imigranţi ilegali" au fost conduşi în noaptea de vineri spre sâmbătă la frontiera cu Austria, de la Budapesta, dar şi din alte locuri.

4436 afișări
Imaginea articolului CRIZA IMIGRANŢILOR - LIVE TEXT: Până la 3.000 de imigranţi din Ungaria au ajuns în Austria. MAE: Trafic blocat pe autostrada M1 - VIDEO, FOTO

CRIZA IMIGRANŢILOR - LIVE TEXT: Până la 3.000 de imigranţi din Ungaria au ajuns în Austria. MAE: Trafic blocat pe autostrada M1 - VIDEO, FOTO

UPDATE 17:45 MAE: Trafic blocat pe autostrada M1, la graniţa dintre Ungaria şi Austria

MAE informează cetăţenii români care călătoresc în Ungaria că, potrivit poliţiei locale, pe autostrada M1, în zona localităţii Hegyeshalom, în apropierea punctului de trecere a frontierei cu Austria, s-a creat un blocaj, coloana de maşini ajungând la o lungime de 11 km.

În aceste condiţii, poliţia ungară recomandă următoarele rute ocolitoare pentru a intra în Austria:- DN 13 către Komarom, prin Slovacia; intrarea în Austria va fi făcută dinspre Bratislava, -ieşirea de pe M1 în dreptul localităţii Csorna, continuând deplasarea pe DN 85 şi DN 84 către Sopron, de unde se poate intra în Austria.

Pentru cetăţenii blocaţi deja în apropiere de Hegyeshalom, poliţia ungară va îndepărta parapetul despărţitor al sensurilor de circulaţie în dreptul km. 172, pentru ca autoturismele să se poată întoarce pe sensul de mers către Budapesta şi să aleagă una dintre rutele ocolitoare.

Informaţii actualizate se pot obţine din pagina -web-site-ul www.police.hu<http://www.police.hu>.

De asemenea, MAE reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (ce poate fi descărcată gratuit din "App Store" şi "Google Play").

UPDATE 17:30 Un tren special a adus 250 de imigranţi de la Viena la Munchen

O garnitură specială, cu aproximativ 250 de imigranţi la bord, a sosit sâmbătă după-amiaza la Munchen, după ce a circulat fără oprire de la Viena, relatează AP în pagina electronică.

Un purtător de cuvânt al poliţiei federale, Simon Hegewald, a declarat pentru agenţia The Associated Press că, în total, 600 de persoane care încercau să ajungă din Ungaria în Europa Occidentală au sosit la Munchen începând de la mijlocul nopţii de vineri spre sâmbătă.

Imigranţii sunt conduşi la un centru de recepţie pentru migrare şi azil, unde sunt înregistraţi, şi că ar putea să fie distribuiţi, în zilele următoare, către adăposturi din întreaga ţară.

UPDATE 14:55 - Primul tren cu 167 de imigranţi din Austria la bord a ajuns în Germania

Primul tren cu imigranţi, la bordul căruia se aflau 167 de persoane provenind din Austria, a ajuns sâmbătă la Munchen, în Germania, relatează AP în pagina electronică.

Poliţia a anunţat că trenul a sosit în capitala Bavariei la ora locală 10.25 (11.25, ora României).

UPDATE 13:44 - Până la 3.000 de imigranţi din Ungaria au ajuns în Austria, anunţă poliţia austriacă

Între 2.500 şi 3.000 de imigranţi au sosit în Austria în ultimele ore, din Ungaria, a anunţat poliţia austriacă sâmbătă, la o zi după ce Budapesta a decis să-i aducă, în autobuze, la frontiera dintre cele două state UE, relatează AFP online.

"Sunt la frontiera cu Ungaria şi privesc. Fluxul (de persoane) continuă", a declarat Hans Peter Doskozil, şeful poliţiei landului Burgenland (est), pentru presa austriacă.

"Aşteptăm 17 sau 18 autobuze cu etaj să le ducă la Viena şi, poate, şi în Germania", a adăugat el.

Un al doilea tren urmează să plece, a adăugat el.

"Al doilea grup de 400 de persoane este pe drum (către gară). Ploaia este destul de puternică. Burniţează, acum. Oamenii sunt uzi leoarcă", a spus Doskozil.

Ungaria, depăşită de afluxul de imigranţi, a anunţat vineri seara că a închiriat aproximativ 100 de de autobuze pentru a conduce mii de imigranţi în Austria, care a acceptat, împreună cu Germania, să-i primească.

UPDATE 12:05 - Ungaria a condus 4.500 de imigranţi la frontiera cu Austria, anunţă Guvernul

Situaţia de la Gara Keleti, în capitala ungară, permite reluarea traficului feroviar către vest, a anunţat pe de altă parte Giro-Szasz, un secretar de stat însărcinat cu comunicarea Guvernului.

Traficul feroviar internaţional a "revenit la normal" la ora locală 9.00 (10.00, ora României), a anunţat Virag Locsei, o purtătoare de cuvânt companiei MAV.

Pe de altă, peste 1.000 de persoane provenind din Orientul Mijlociu şi Asia, epuizate după ce au mărşăluit începând de vineri către vestul Europei, au sosit până sâmbătă dimineaţa în zori la frontiera cu Austria, relatează AP.

Acest lucru a fost posibil după ce Austria a anunţat că, împreună cu Germania, vor primi imigranţi din considerente umanitare şi pentru a-l ajuta pe vecinul lor din cadrul UE.

Într-o atmosferă de bucurie, sute de imigranţi cu pături pe umeri, pentru a se proteja de o ploaie torenţială, coborau din autobuze şi treceau în Austria, unde voluntari de la un adăpost al Crucii Roşii, instalat la marginea drumului, le ofereau ceai, după ce le strângeau mâna în semn de bun venit.

Mulţi dintre imigranţi s-au prăbuşit la pământ, dar zâmbeau.

Potrivit sursei citate, după ce au coborât din autobuze, refugiaţii au trecut pe jos graniţa cu Austria, în localitatea Nickelsdorf, unde au fost întâmpinaţi cu aplauze de localnici.

AFP informează că un grup de aproximativ 400 de imigranţi a traversat în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe jos, frontiera austriacă şi urma să ia, către Viena, un tren special închiriat de către autorităţile austriece.

"Gata, suntem în Austria?", a exclamat unul dintre ei, căruia nu-i venea să creadă, iar feţele marcate de oboseală ale tovarăşilor săi de drum - bărbaţi, femei şi copii - se luminau de bucurie.

Ei au parcurs pe jos, pe ploaie, drumul de aproximativ cinci kilometri de la postul de frontieră autorutier Nickelsdorf şi până la gara din satul cu acelaşi nume, de unde un tren special al companiei naţionale ÖBB urmează să-i ducă până la Salzbourg, în apropiere de frontiera germană, pe imigranţii care vor să-şi continue drumul până în Germania.

Cei care doresc să depună cereri de azil în Austria sunt invitaţi să intre într-o sală de concerte uriaşă, unde urmează să îndeplinească formalităţile, după care vor fi cazaţi.

Escortaţi de poliţişti, imigranţii sunt preluaţi în grijă de către Crucea Roşie. Traficul rutier pe autostrada şi drumul de acces către Nickelsdorf a fost oprit pe timpul tranzitului, a anunţat poliţia austriacă.

Viena a anunţat că se aşteaptă la sosirea a până la 3.000 de imigranţi sâmbătă dimineaţa. Ungaria a anunţat vineri seara că a închiriat aproximativ 100 de autobuze pentru a aduce mii de imigranţi în Austria, care a acceptat, împreună cu Germania, să-i primească.

"Nu-i vom abandona pe aceşti oameni", a declarat în noaptea de vineri spre sâmbătă cancelarul austriac social-democrat Werner Faymann.

Unda verde din partea Vienei în vederea primirii refugiaţilor a fost dată la miezul nopţii, "văzând situaţia de urgenţă", după consultări cu cancelarul german Angela Merkel şi premierul ungur Viktor Orban.

- Le Monde: Austria şi Germania au încălcat reglementările comunitare

Autobuze albastre au plecat, imediat după aceea, din Gara Keleti, de la Budapesta.

Huligani neonazişti au agresat refugiaţi vineri, după care au devastat centrul capitalei ungare, unde a avut loc, în aceeaşi seară, un meci de calificare pentru Cupa Europei între Ungaria şi România.

Aceste violenţe şi îndemnul partidului de extremă dreapta Jobbik la o manifestaţie sâmbătă dimineaţa, la Budapesta, împotriva imigranţilor, fără a mai pune la socoteală prezenţa a zeci de jurnalişti străini, au determinat fără îndoială autorităţile ungare să spargă buba, comentează ziarul Le Monde.

Autobuzele închiriate de Ungaria urmau să preia cele aproximativ 1.200 de persoane care au hotărât vineri să plece pe jos de la Budapesta la frontiera cu Austria, un drum de 175 de kilometri, către vest.

Epuizaţi deja de lungul periplu prin Balcani, imigranţii, printre care se aflau femei şi copii, au înaintat încet, în pofida ajutorului de la voluntari.

După ce şeful de Cabinet al lui Orban, Janos Lazar, a anunţat vineri seara că o comisie a parlamentului a hotărât să trimită autobuze pentru a pune capăt acestui calvar, Viena a cedat.

Odată ajunşi în Austria, refugiaţii pot depune o cerere de azil, iar după un control sumar ei urmează să fie lăsaţi, destul de liberi, să-şi continue drumul către Germania, ceea ce vor face, probabil, cei mai mulţi.

Sub presiunea evenimentelor, Berlinul şi Viena au încălcat regulile comunitare, subliniază Le Monde, adăugând că spiritul de solidaritate a fost mai puternic decât litera acestora.

Însă Germania şi Austria aşteaptă în continuare ca Ungaria "să-şi respecte obligaţiile europene, inclusiv pe cele legate de Acordurile de la Dublin", care reglementează dreptul de azil.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici