CRIZA NORD-COREEANĂ: Beijinul pune în vedere Phenianului să îi protejeze ambasada

China a anunţat duminică faptul că a cerut Coreei de Nord să garanteze securitatea diplomaţilor săi, după ce Phenianul s-a declarat incapabil să asigure securitatea ambasadelor începând de la 10 aprilie, în caz de conflict.

857 afișări
Imaginea articolului CRIZA NORD-COREEANĂ: Beijinul pune în vedere Phenianului să îi protejeze ambasada

CRIZA NORD-COREEANĂ: Beijinul pune în vedere Phenianului să îi protejeze ambasada

"Guvernul chinez a cerut deja Coreei de Nord să asigure de îndată securitatea diplomaţilor chinezi în Coreea de Nord, confrom Convenţiei de la Viena, dreptului şi practicilor internaţionale", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, citat într-un comunicat postat pe site-ul ministerului.

Ambasada Chinei funcţionează în continuare "normal", a precizat el.

Într-o convorbire telefonică cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ministrul chinez de Externe Wan Yi şi-a exprimat o "mare îngrijorare" cu privire la tensiunile în creştere în peninsula coreeană.

"Ne opunem oricărui act şi oricărei declaraţii provocatoare ale oricărei părţi din această regiune şi nu permitem perturbări la porţile Chinei", a declarat el, potrivit unui comunicat oficial difuzat sâmbătă seara.

Potrivit New York Times, Statele Unite exercită presiuni asupra Chinei ca, la rândul ei, să exercite presiuni asupra regimului stalinist nord-coreean, altfel riscând să fie nevoită să se resemneze cu o suplimentare a prezenţei americane în imediata sa vecinătate.

Beijingul este singurul aliat al Phenianului, principalul său partener comercial şi donator de fonduri.

Coreea de Nord, care a instalat a doua rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta de est şi ameninţă cu efectuarea unor lovituri, inclusiv nucleare, împotriva unor obiective americane, a avertizat vineri că nu mai poate garanta securitatea misiunilor diplomatice din Phenian începând de la 10 aprilie.

Majoritatea guvernelor străine vizate au sugerat că nu intenţionează să îşi retragă personalul de la Phenian imediat, inclusiv cele şapte state membre UE prezente în Correa de Nord (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Cehia şi Bulgaria).

ONU nu intenţionează, de asemenea, să evacueze. Personalul ONU în Coreea de Nord "rămâne angajat în activitatea sa umanitară şi de dezvoltare în întreaga ţară", a declarat Martin Nesirky, un purtător de cuvânt al ONU, la New York.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici